glutenvrij, vegetarisch
aantal 12 |
zoet |
familietijd, feestelijk, weekend |
|
glutenvrij, vegetarisch
Deze heerlijk frisse cake met citroen & passievrucht is lekker smeuïg. Bovendien is hij glutenvrij en gezoet met kokosbloesemsuiker. Zéker het proberen waard.
Ingrediënten
- 215 g boekweitmeel*
- 2 el kokosmeel*
- 30 g amandelmeel*
- 60 g kokosbloesemsuiker + 50 g extra
- 2 tl glutenvrij bakpoeder **
- ½ tl zuiveringszout *
- 25 g kokos* geraspt
- 270 ml kokosmelk* light
- 70 ml kokosolie* gesmolten
- 2 eieren
- 2 biocitroenen rasp en sap
- 4 passievruchten
- 1 el water
- ook nodig: bakpapier broodvorm van ± 9×21 cm, ingevet
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier, laat een deel van het papier over de randen hangen.
- Meng het boekweit- , kokos- en amandelmeel, 60 g suiker, het bakpoeder, zuiveringszout en 15 g geraspte kokos in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
- Roer met een garde de kokosmelk, olie, eieren, rasp en sap van 1 citroen en de pulp van 1½ passievrucht in een kan. Schenk alles in het kuiltje en meng alles vanuit het middendoor elkaar.
- Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de rest van de kokos.
- Bak ± 45 min. in de voorverwarmde oven of tot een erin gestoken prikker er schoon uitkomt. Prik de warme cake overal in met de prikker.
- Roer de pulp van 1½ passievrucht door een zeef in een pan en druk er zoveel mogelijk sap uit. Gooi de pitjes weg. Voeg het water, de overige citroenrasp en het -sap en 50 g suiker toe. Kook, al roerend, op middelhoog vuur tot de suiker oplost. Zet het vuur laag en laat 3 min. zachtjes koken tot een siroop. Schenk de helft van de siroop over de cake.
- Laat de cake 45-50 min. in de vorm afkoelen. Roer het overige passievruchtenpulp door de rest van de siroop en laat nog 1 min. op laag vuur koken tot het iets dikker is geworden. Laat afkoelen. Besprenkel de cake met de siroop.
Voedingswaarde
* Boekweitmeel en light kokosmelk koop je bij de supermarkt of natuurwinkel. Kokosmeel, geraspte kokos, amandelmeel en kokosolie online of bij de natuurwinkel.
** Check op de verpakking of het glutenvrij is.
Recepten: Kerrie Ray. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Michelle Noerianto. Bereiding: Kerrie Ray. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!