Alles over miso: de verschillende soorten en dít kun je ermee

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De wereld van miso is net zo complex als die van wijn. Miso, een Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen, heeft een échte umami smaak. 

Er zijn vier kleuren en die zeggen iets over de smaak. In grote lijnen: hoe donkerder, hoe sterker. Komt-ie:

Witte miso
De kleur varieert van wit tot licht beige, de smaak is hartig maar ook zoet. Een goede smaakmaker voor dressings en bijvoorbeeld mayonaise.

Verwerk witte miso bijvoorbeeld in deze lasagne met paddenstoelen (klik op de afbeelding voor het recept):

lasagne met paddenstoelen

Gele miso
Van geel tot lichtbruin, de smaak is mild, aards. Gele miso is een allemansvriend en past eigenlijk overal in: soep, marinade en saus.

Rode miso
Kleur varieert van rood tot donkerbruin, de smaak is robuust en vrij zwaar umami. Voor rijke soep, stoofgerechten en groenten met stevige smaken.

Heerlijk, kip met misopasta en bacon (klik op de afbeelding voor het recept): 

misokip

Zwarte miso
De sterkste miso die er is, met een overweldigende, Marmite-achtige smaak. Verdun deze miso met wat water en voeg het voorzichtig toe aan gerechten. Beetje voor beetje, al proevend, om te voorkomen dat het gaat overheersen.

Helemaal opmaken graag
Miso is typisch zo’n product waar je na aankoop maar een paar lepels van gebruikt. Zonde! En niet nodig, want het is een veelzijdige smaakmaker. Geweldig door mayonaise, kippenbouillon, boter, geroerbakte boerenkool, geroosterde wortelgroenten of bijvoorbeeld peulvruchtendips als hummus.

Verkrijgbaar
Miso koop je bij Aziatische supermarkten en Japanse winkels.

PRODUCTIE EN TEKST SUZANNE THE BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE FOTOGRAFIE ISTOCK E.A.

Miso-delicious