aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend, zomer |
grieks |
Traditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngesneden
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl chilivlokken
- 2 tl oregano gedroogd + 1 tl ter garnering
- 500 g rundergehakt
- 250 ml rode wijn
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 500 g pompoen in blokjes van 2 cm
- 250 g kastanjechampignons in plakjes
- 1 tl rode chilipeper fijngehakt
- voor erbij: groene salade
- ook nodig: 4 ovenschaaltjes van 500 ml inhoud
kaassaus
- 75 g boter
- 75 g bloem
- 600 ml melk
- 80 g parmesaanse kaas geraspt
- ½ tl komijn gemalen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur. Schep de ui hierin 3-4 min. om. Voeg de knoflook en kruiden toe en bak 1-2 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg het gehakt toe en bak het in 6-8 min. rul en bruin. Voeg alle overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat 10-15 min. zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is.
- Smelt intussen voor de kaassaus de boter in een steelpan op matig tot hoog vuur, maar laat hem niet kleuren. Strooi de bloem erover, schep 1 min. om en klop geleidelijk de melk erdoor. Breng aan de kook en draai het vuur halfhoog. Laat al roerend ± 5 min. binden. Voeg de parmezaanse kaas en komijn toe. Neem van het vuur.
- Verdeel het gehakt over de ovenschaaltjes en druk aan. Schep de kaassaus erop en zet 10 min. onderin de oven tot de kaassaus goudbruin kleurt. Haal de schaaltjes uit de oven, laat 10 min. rusten en bestrooi met chilipeper en oregano. Serveer de moussaka met de salade.
Voedingswaarde
Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Bas Robben
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!