griekse plaattaart met gemarineerde feta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Makkelijk doordeweeks eten, maar dan met een slimme twist zodat je het ook aan gasten kunt serveren: dat is hoe wij het graag zien. Deze zomerse Griekse plaattaart met gemarineerde feta is één van onze favorieten van delicious.friend Janneke Phillipi. 

Probeer ook deze Griekse citroensaus met Kalamata-olijven!

griekse plaattaart met gemarineerde feta

hoofdgerecht | 4 personen

1 (bio)citroen
200 g feta, in blokjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pak diepvries filodeeg* (2 x 5 vellen), ontdooid
150 g Griekse yoghurt
1 ei
2 takjes verse oregano, grof gesneden
5 trostomaten of 8 tasty tom tomaatjes
1 rode ui, in dunne ringen
evt. een frisse salade en Griekse olijven voor erbij

Verwarm de oven voor op 200ºC. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit. Schep de feta om met de citroenrasp, 2-3 el van het citroensap, 2 el van de olijfolie en de helft van de knoflook.

Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg. Leg ze zo dat ze de bakplaat bijna bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen. Bestrijk ze dun met wat olijfolie. Leg er weer 4 vellen deeg op en bestrijk weer. Leg tenslotte de laatste 2 deegvellen in het midden erop en bestrijk het geheel nog een keer met olie. Vouw de zijkanten 2 keer dubbel zodat er een randje ontstaat. Bestrijk ook de rand met een beetje olijfolie.

Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, de helft van de oregano en zout en peper naar smaak. Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit. Snijd de tomaten horizontaal in plakken, zo verliezen ze minder vocht en verdeel over de taart. Verdeel ook de uienringen over de taart. Verdeel tenslotte de feta met de marinade over de taart.

Bak de tomatentaart in het midden van de hete oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de taart uit de oven met de rest van de oregano. Lekker met een frisse salade met Romeinse sla en gemarineerde Griekse olijven.

* Filodeeg is in het diepvriesvak van de supermarkt te koop. Laat de vellen goed ontdooien voordat je ze loshaalt, zodat ze niet breken. Filodeeg droogt snel uit, dek daarom tijdens het verwerken evt. af met een theedoek.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 25 min.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART

Meer kookinspiratie opdoen? Bestel dan snel het nieuwste nummer van delicious. hier in onze webshop!

Griekse Plaattaart met feta