Zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen

Zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen

aantal | hoofdgerecht | zomer | italiaans |
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
Kooktijd30 minutes

Ingrediënten

  • 40 ml olijfolie extra vergine + extra voor besprenkelen
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 1 kleine wortel fijngesneden
  • 2 el platte peterseliebaadjes fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 2 blikken kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 l groentebouillon
  • ¾ kg venusschelpen* afgespoeld
  • 2 takjes rozemarijn naaldjes geplukt

Instructies

  • Verhit in een grote pan met dikke bodem met deksel de olie op middelhoog vuur.
  • Doe de ui, wortel, bleekselderij en peterselie er bij en bak 2-3 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. of tot het gaat geuren.
  • Voeg de kikkererwten en bouillon toe, roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Zet het vuur laag en laat alles 8-10 min. zachtjes inkoken. Neem de pan van het vuur en laat de soep iets afkoelen.
  • Doe alles in een blender of keukenmachine en pureer alles glad, voeg evt. wat water toe om de massa iets dunner te maken.
  • Doe de soep terug in de pan en zet hem op middelhoog vuur. Breng zachtjes aan de kook en voeg dan de venusschelpen toe.
  • Sluit de pan af en kook, terwijl je de pan nu en dan schud, 2-3 min. tot de schelpen open zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in kommen, garneer met de rozemarijnblaadjes en versgemalen zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Venusschelpen koop je bij een goede viswinkel of op de markt. Of neem kokkels. Spoel de schelpen onder koud stromend water af, ze sluiten dan. Gooi geopende en kapotte exemplaren weg en kijk goed of er geen slijkschelp (schelp met modder erin) tussen zit, die kan je hele soep bederven. 
Recepten: Silcia Colloca. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Vivien Walsh. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!