aantal 4 |
nagerecht |
weekend, zomer |
midden-oosters |
Friszure abrikozen, crunchy amandelen, volzoete dadels en frisse munt combineer je met mooi rulle couscous: wij weten het al, deze zoete couscous met abrikozen ga je deze zomer nog vaak maken, want is heel verfrissend op warme dagen! Neem de tijd om de couscous te stomen, dan krijg je nog meer smaak.
Ingrediënten
- 75 g rietsuiker
- 1 vanillestokje opengesneden, merg eruit geschraapt
- 400 ml karnemelk
- 125 g couscous
- 1-2 el mooie groene olijfolie
- 8 rijpe abrikozen in dunne partjes (evt. abrikozen uit pot/blik, uitgelekt)
- 50 g amandelen geschaafd en geroosterd
- 150 g dadels ontpit, in reepjes
- 3 el dadelstroop mediterrane winkel, natuurwinkel
- 1 citroen uitgeperst
- 5 takjes munt blaadjes fijngesneden + 4 verse munttopjes voor garnering
- ook nodig: een speciale couscouspan*
Instructies
- Breng de suiker met 75 ml water in een steelpan aan de kook. Voeg het vanillestokje met merg toe aan het suikerwater. Draai het vuur laag en kook de siroop 5 min. Draai het vuur uit en laat de siroop afkoelen.
- Verwijder het vanillestokje en voeg de karnemelk toe. Schenk het in een plat, afsluitbaar bakje en zet het in de vriezer. Roer het mengsel na 2 uur elk half uur met een vork goed door, totdat het na ± 4 uur mooi rul wordt. Eventueel kun je het nu goed afgedekt in de vriezer bewaren.
- Stoom de couscous in een couscoussière: breng ruim water aan de kook in het onderste gedeelte van de couscouspan. Roer met je handen de couscous met 50 ml warm water in een ruime kom los, roer de olijfolie erdoor. Schep de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en stoom 10 min.
- Schep de couscous weer in de schaal, laat iets afkoelen en besprenkel met 25 ml water; wrijf de korrels weer los. Stoom de couscous nog eens 10 min. Herhaal het los wrijven en voeg eventueel extra olie toe.
- Stoom de couscous voor de laatste keer 10 minuten. Roer de korrels voor het serveren goed los met een houten lepel. Schep de couscous in een kom om met de abrikozen, amandelen, dadels, dadelstroop en citroensap naar smaak. Breng op smaak met zout.
- Schep als de couscous is afgekoeld de munt erdoor en verdeel over 4 kommetjes. Bestrooi met de munttoppen.
- Schep de granité in glaasjes en serveer erbij.
Voedingswaarde
*Heb je geen couscoussière? Dan kun je de couscous stomen in een fijne zeef. Leg een dubbelgevouwen theedoek tussen de deksel en de zeef, zodat er minder waterdamp kan ontsnappen.
Recepten: Yolanda van der Jagt. Fotografie. Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!