zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa

zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa
aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
mexicaans |
Als je aan zoete aardappel denkt, denk je al snel aan sweet-potato fries. Deze zoete-aardappelchips is nét zo lekker! Voeg daar frisse tomatensalsa, romige avocado, kruidig gehakt en verse padrón bij en je hebt een heerlijke variatie op nacho’s.
Kooktijd1 hour 10 minutes
Frituren20 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 500 ml rijst- of arachide-olie
  • 2 zoete aardappels groot, geschild en in lange dunne plakjes geschaafd*
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 rode paprika fijngesneden
  • 1 aubergine klein, fijngesneden
  • 350 g rundergehakt mager
  • 2 tl komijn gemalen
  • 2 tl oregano gedroogd
  • ½-1 tl chilipoeder
  • tl gerookt paprikapoeder pimentón**
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • tl worcestersaus
  • 125 ml kokosroom gekoeld
  • 1 limoen sap
  • 4-6 padrón- of jalapeñopepers** vers
  • ½ avocado
  • om te garneren: korianderblad
  • ook nodig: keukenthermometer

tomatensalsa

  • 250 g kerstomaatjes gehalveerd
  • 15 g korianderblaadjes gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 limoenen sap

Instructies

  • Verhit de olie op 1 el na tot 180°C en frituur de aardappelplakken in porties in 2-3 min. goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Meng intussen in een kom alle ingrediënten voor de salsa en breng op smaak met zout. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Verhit 1 el van de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de ui met de knoflook en paprika ± 8 min. Schep op een bord. Voeg de aubergine en de rest van de olie toe en bak in ± 8 min. gaar en bruin. Schep met een schuimspaan op het bord. Voeg het gehakt met de komijn, oregano, het chilipoeder en 2 tl van het paprikapoeder toe aan de pan. Bak het gehakt al omscheppend in ± 5 min. rul. Voeg de tomatenblokjes, worcestersaus, aubergine, het uimengsel en 300 ml water toe. Laat 15 min. pruttelen en inkoken tot een stevig mengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe. 
  • Meng intussen voor de dressing de kokosroom met het limoensap en de rest van het paprikapoeder en breng op smaak met zout. Rooster de verse pepers ± 10 min. onder de hete grill. Neem ze uit de oven.
  • Leg de aardappelchips op een schaal en verdeel hierover het gehakt en de tomatensalsa. Schenk de dressing in de avocado. Leg de pepers en de avocado erbij en garneer met korianderblad.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Dit gaat het best met een mandoline.

** Pimentón de la vera is gerookt paprikapoeder met een sterke smaak, te koop bij Spaanse delicatessenzaken, kruidenwinkels en mediterrane supermarkten. + Padrónpepers zijn groene pepers met een licht bittertje, minder heet dan jalapeñopepers. Ze zijn te koop bij mediterrane supermarkten. Kun je geen verse krijgen, vervang ze dan door ingelegde pepers uit pot.

Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Colette Beyne

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!