De beroemde saus uit Puebla in Mexico is een waar feest: een mengsel van noten, zaden, pepers, rozijnen, specerijen en chocolade. Traditioneel gaar je er gebakken kip in en eet je de mole met rijst. Ontdek hier stap voor stap hoe je de saus maakt.
Voorbereiding30 minutesminutes
Ingrediënten
1gedroogde chile ancho*
1gedroogde chile pasilla*
1gedroogde chile mulato*
75grozijnen
40gpistachenoten
50gamandelen
50gsesamzaad
50gpompoenpitten
3knapperige kleine maïstortilla’s
1elkomijn
3tlkaneel
½elanijszaad
evt. 75 g masa harinaof bloem
1rijpe banaan
1fijngesneden ui
4tenenknoflook in plakjes
100gpure chocolade
30gcacaopoeder
30gbruine suiker of palmsuiker
250mlkippenbouillon
Instructies
Zet alle ingrediënten klaar.
Verhit 150 ml olie en bak de chilipepers enkele minuten in de olie.
Haal de pepers uit de pan, doe ze met wat water in een sauspan, breng aan kook en laat zachtjes 20 min. borrelen.
Voeg aan de pan met olie de fijngesneden ui, knoflookplakjes en de rijpe banaan in stukken toe. Doe ook de rozijnen erbij en bak mee.
Doe de nu zachte pepers in de blender. Voeg ui, knoflook, rozijnen en een scheutje kookwater van de chili’s toe. Pureer fijn.
Druk de puree met een pollepel door de zeef.
Rooster de pistachenoten, pompoenpitten en amandelen 5 min. in een hete oven, voeg dan het sesamzaad toe en rooster nog 10 min. Laat afkoelen.
Maal fijn en voeg kippenbouillon, de chilipuree, bruine suiker, knapperige maïstortilla’s, het anijszaad, de komijn, kaneel en evt. de masa harina of bloem toe
Verhit de olie weer, voeg de mole, de chocolade en het cacaopoeder toe en breng ruim op smaak met zout. Laat 20 min. borrelen. Bestrooi met sesamzaad. Op de klassieke manier bak je eerst stukken kip rondom goudbruin en gaar ze verder in de mole. Serveer met rijst.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Bestel online, bij tjinstoko.eu bijvoorbeeld.Recept, tekst & fotografie: Merijn Tol