zeebaars met mandarijnsalsa en linzen

zeebaars met mandarijnsalsa en linzen

Mandarijnen horen volgens Yvette van Boven echt bij de koude herfst- en wintermaanden. Ze zijn sappig, fris en vol geur, en daardoor ook perfect om in hartige gerechten te gebruiken. Zoals in deze zeebaars met mandarijnsalsa en linzen: een warme, lichte combinatie waarin het citrusfruit perfect tot zijn recht komt.

Zeebaars met mandarijnsalsa en linzen

Voorkeur: glutenvrij, lactosevrij

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij, lactosevrij

Yvette van Boven kookt graag met fruit. Dit keer met… mandarijnen! Het wordt geen toetje of taart maar juist een hartig gerecht. Want fruit en hartig is een tópcombinatie.

Kooktijd:30

Oven15

Totale tijd:45

Ingrediënten

  • 300 g berglinzen of le puy-linzen
  • 3 sjalotten, fijngesnipperd
  • fijngeraspte schil en het sap van 3 mandarijnen + extra mandarijnen (een stuk of 3-4)
  • sap van 1 citroen
  • 60 ml echt goede olijfolie
  • wilde zeebaarsfilets, ± 1½ kilo met graat
  • 3 el Taggiasche olijven
  • 15 g koriander, fijngesneden (klein bosje)
  • 15 g peterselie, fijngesneden (klein bosje)
  • 1 teen knoflook, fijngeraspt
  • ½ tl gerookte-paprikapoeder

Instructies

  1. Zet de oven op bovenwarmte en verwarm voor op 180°C of zet de grill aan.
  2. Kook de linzen in goed gezouten water gaar in ± 20 min.
  3. Meng intussen de sjalotten, mandarijnrasp en sap van de mandarijn en citroen met de olijfolie. Maal zout en peper erboven en besmeer de visfilets met de helft van dit sjalotten-mandarijnmengsel. Leg de filets op een stuk bakpapier op een bakplaat. Halveer nog 3-4 mandarijnen en leg ze ernaast.
  4. Bak de vis in 12-15 min. – afhankelijk van de dikte van de vis – net gaar.
  5. Meng intussen de rest van het sjalotten-mandarijnmengsel met de olijven, koriander, peterselie, knoflook en het paprikapoeder in een middelgrote kom. Bedek de vis ermee en schuif nog even terug in de oven om iets op te warmen.
  6. Dien de vis op met een lekkere schep linzen erbij en de gebakken mandarijn ernaast om erover uit te knijpen. Lekker met snel in de wok gebakken spinazie.

Voedingswaarde

  • calorieën: 676 kcal
  • eiwit: 41 g
  • vet: 32 g
  • koolhydraten: 48 g

RECEPT YVETTE VAN BOVEN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Toch liever een zoet recept met mandarijn? Bekijk dan eens: Paris-Brest met mandarijncrème, stoofpeer en bramenglazuur.