aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, voorjaar, weekend |
aziatisch |
Stomen is een van de gezondste manieren van eten bereiden. Ook fijn is dat gestoomde groenten fris van kleur en heerlijk knapperig zijn. Vlees & vis worden supermals en sappig. Stoom en proef dit zalm-nori pakketje! Meer maken met nori? Bekijk deze sushiterrine met pittige zalm eens!
Ingrediënten
- 4 el mayonaise
- 4 el dikke yoghurt Griekse of Turkse
- 1 tl wasabipasta*
- 4 nori vellen*
- 1 el gemberwortel geraspt
- 4 el woksaus teriyaki* of ketjap manis
- 500 g zalmfilet aan één stuk in 4 brede repen gesneden
- 1 limoen uitgeperst
- 1 courgette in halve plakjes van 1 cm dik
- 200 g sugar snaps
- 200 g doperwten diepvries, ontdooid
- 1 el sojasaus Japanse
- 2 lente-uitjes in reepjes
- 2 tl sesamzaad geroosterd
Instructies
- Roer de mayonaise, yoghurt en wasabipasta goed door elkaar.
- Leg norivellen op een werkvlak. Roer de gemberwortel en de woksaus door elkaar. Wrijf de zalmfilets eerst rondom in met de helft van het limoensap (dit verstevigt het visvlees). Bestrijk ze dan rondom in met het sausmengsel. Leg elk visfilets aan de onderkant van een norivel. Vouw eerst de zijkanten over de vis en rol hem dan stevig in het vel. Leg de vispakketjes met de naad naar beneden in de bovenste stoomschaal (of in een bamboe stoommand met twee lagen).
- Verdeel de courgette, sugar snaps en doperwten over de onderste schaal van de stoomkoker (of in de onderste stoommand).
- Vul het waterreservoir met water en zet beide stoomschalen op het waterreservoir. Stoom zowel groenten als vispakketjes 7-8 min, of tot ze net gaar zijn.
- Roer ondertussen de rest van het limoensap, de sojasaus en lente-ui door elkaar en schep door de groenten. Verdeel de vispakketjes en groenten over 4 borden, bestrooi met sesamzaad en serveer met de wasabimayonaise.
Voedingswaarde
* Wasabipasta (tube) en norivellen (zeewier) zijn in de supermarkt en toko of natuurwinkel te koop.
* Teriyaki woksaus/marinade is te koop bij de toko of in de supermarkt.
* Geschikt voor elke stoommethode. Stoomapparaten of bamboestomers met meerdere lagen zijn hiervoor heel handig.
Productie: Maaike Koorman. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Desirée van Dijk. Foodstyling: Bart Stuart. Recepten: Katinka Huiskamp
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!