aantal 4 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
|
belgisch |
Een eigentijdse variatie op het klassieke Belgische visgerecht. Het heerlijk romige gerecht houdt
een beetje het midden tussen soep en een stoofgerecht.
Ingrediënten
- 25 g boter
- 2 aardappels geschild, in stukjes van 1 cm
- 2 winterwortels , geschild, in stukjes van 1 cm
- 4 stengels bleekselderij in stukjes van 1 cm
- 1 prei in ringen
- zeezout en zwarte peper vers gemalen
- 4 zalmmoten of -filets à 190 g
- 100 ml wijn droge witte
- 1 pot visfond
- 1 eidooier
- 125 ml crème fraîche
- 2 el bladselderij of peterselie fijngesneden
Instructies
- Smelt de boter in een ruime pan en bak de aardappels, wortels, bleekselderij en prei al omscheppend ± 3 min. Voeg wat zout toe, dek af en laat de groente op laag vuur ± 10 min. stoven.
- Bestrooi de zalmmoten aan beide kanten met zout en peper. Voeg de witte wijn, visfond en 100 ml water toe aan de pan en breng aan de kook. Verdeel de zalmmoten over de groente, dek af met een deksel, draai het vuur laag en laat de vis in 7-10 min. gaar worden.
- Roer in een kommetje de eidooier los met crème fraîche. Voeg wat van het kookvocht toe. Schep de zalmmoten met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm onder aluminiumfolie. Voeg het ei-roommengsel toe aan de groentebouillon en laat deze al roerend binden (laat de bouillon niet meer koken, om schiften te voorkomen). Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de vis over 4 diepe borden en schep het groente-roommengsel erover. Bestrooi het gerecht met de groene kruiden.
Voedingswaarde
Receptuur: Janneke Vreudenhil. Fotografie: Eric van Lokven. Bereiding: Ingmar Niezen. Styling Jan-Willem van Riel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!