aantal 4 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
|
belgisch |
Een eigentijdse variatie op het klassieke Belgische visgerecht. Het heerlijk romige gerecht houdt een beetje het midden tussen soep en een stoofgerecht.
Kooktijd30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
25gboter
2aardappelsgeschild, in stukjes van 1 cm
2winterwortels, geschild, in stukjes van 1 cm
4stengels bleekselderijin stukjes van 1 cm
1preiin ringen
zeezout en zwarte pepervers gemalen
4zalmmoten of -filets à 190 g
100mlwijndroge witte
1potvisfond
1eidooier
125mlcrème fraîche
2elbladselderij of peterseliefijngesneden
Instructies
Smelt de boter in een ruime pan en bak de aardappels, wortels, bleekselderij en prei al omscheppend ± 3 min. Voeg wat zout toe, dek af en laat de groente op laag vuur ± 10 min. stoven.
Bestrooi de zalmmoten aan beide kanten met zout en peper. Voeg de witte wijn, visfond en 100 ml water toe aan de pan en breng aan de kook. Verdeel de zalmmoten over de groente, dek af met een deksel, draai het vuur laag en laat de vis in 7-10 min. gaar worden.
Roer in een kommetje de eidooier los met crème fraîche. Voeg wat van het kookvocht toe. Schep de zalmmoten met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm onder aluminiumfolie. Voeg het ei-roommengsel toe aan de groentebouillon en laat deze al roerend binden (laat de bouillon niet meer koken, om schiften te voorkomen). Proef en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de vis over 4 diepe borden en schep het groente-roommengsel erover. Bestrooi het gerecht met de groene kruiden.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Receptuur: Janneke Vreudenhil. Fotografie: Eric van Lokven. Bereiding: Ingmar Niezen. Styling Jan-Willem van Riel