Waterzooi met vis en groenten

Waterzooi met vis en groenten

aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | | belgisch |
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten. In hun waterzooi gaan groentjes, zoet- of zoutwatervis, mosselen of rivierkreeftjes. Uit Gent komt er zelfs een versie met kip!
Kooktijd45 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 600 ml visfond
  • 300 ml wijn droge witte
  • 150 g worteltjes in dunne reepjes*
  • 150 g bleekselderij in dunne reepjes*
  • 150 g prei in dunne reepjes*
  • 200 ml slagroom
  • 300 g aardappels kleine, in parten
  • 350 g visfilet gemengd, bijv. zalmfilet en Claresse*, in grove stukken
  • ½ el tomatenpuree geconcentreerd
  • 500 g mosselen in de schelp* schoongemaakte
  • 2 el bladpeterselie fijngesneden

Instructies

  • reng de fond met de wijn in een wijde pan aan de kook en kook op hoog vuur tot de helft in. Kook intussen de groente apart gaar in 
2-3 min. en houd apart.
  • Voeg de slagroom toe aan het fondmengsel en breng opnieuw aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in 10 min. bijna gaar. Voeg de stukken visfilet toe en laat op laag vuur 4 min. sudderen.
  • Roer de tomatenpuree met een paar flinke scheppen heet vocht los en roer dan bij de vis in de pan. Voeg de mosselen toe en kook zachtjes 4-5 min. tot de schelpen openstaan. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten over de borden en schep de hete waterzooi erop. Bestrooi met de peterselie. Lekker met stokbrood.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Groente die in luciferreepjes of ‘julienne’ wordt gesneden, is zo’n 4 cm lang en hooguit ½ cm dik. Varieer eens met verschillende vissoorten en schaal- en schelpdierenin de waterzooi. Claresse is duurzaam gekweekte zoetwatervis, familie van de catfish of meerval. Claresse heeft het MSC (Marine Stewartship Counsel) label en is volledig verantwoord. Nu ook in de supermarkt verkrijgbaar. Kijk voor meer info op www.claresse.
Recept: trudelies Schouten. Styling: Jan Willen van Riel. Fotografie: Rob van der Vet. Bereiding: Bart Stuart
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!