warme banaantoet met ahornsaus & nootmuskaatwalnoten

warme banaantoet met ahornsaus & nootmuskaatwalnoten
Recepten, Bereiding: Tracey Pattison, Fotografie: Alan Jensen, Styling: Vivien Walsh
aantal 8 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Deze warme banaantoet met ahornsaus & nootmuskaatwalnoten is een echt comfort kersttoetje. Het is heel bijzonder en niet alléén omdat het onweerstaanbaar en warm is. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem van de ovenschaal namelijk een saus om je vingers bij af te likken. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen… Of toch een bolletje ijs erbij?
Voorbereiding35 minutes
Oven40 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Kookgerei

  • ovenschaal (2 liter inh.), ingevet

Ingrediënten

  • 110 g boter gesmolten + extra om mee in te vetten
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur, losgeroerd
  • 4 heel rijpe bananen waarvan 1 geprakt
  • 225 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 ml melk
  • 50 ml bruine rum
  • 75 g walnoten
  • 2 tl versgeraspte nootmuskaat + extra om mee te bestrooien
  • crème fraîche voor erbij

ahornsaus

  • 125 ml ahornsiroop
  • 25 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Meng in een grote kom 80 g van de gesmolten boter met 40 g van de suiker, de eieren, geprakte banaan, de bloem, het bakpoeder, de melk en rum tot een glad beslag. Schep dit in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  • Klop voor de saus de ahornsiroop, gesmolten boter en 125 ml kokendheet water in een hittebestendige maatbeker door elkaar. Schenk deze saus over de bolle kant van een grote metalen lepel voorzichtig gelijkmatig over het beslag in de ovenschaal.
  • Pel de resterende 3 bananen en halveer ze in de lengte. Druk de helften zachtjes in het beslag. Zet de ovenschaal op een bakplaat en schuif in de oven. Bak ± 15 min.
  • Doe intussen de walnoten in een kleine kom en schep ze om met de 2 tl nootmuskaat, resterende 30 g gesmolten boter en de resterende 40 g suiker zodat ze hier goed mee bedekt zijn.
  • Strooi het walnotenmengsel over de pudding en bak nog ± 25 min. tot hij mooi gerezen is, en de walnoten goudbruin kleuren. Hij is vanbinnen gaar als een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Neem uit de oven en laat 5 min. rusten.
  • Zet de bananenpudding op tafel, strooi er nog wat nootmuskaat over en serveer hem met crème fraîche.

Voedingswaarde

calorieën: 464kcal
eiwit: 7g
vet: 22g
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
TIP Liever geen alcohol? Gebruik inplaats van de rum extra melk.
Recepten, Bereiding: Tracey Pattison, Fotografie: Alan Jensen, Styling: Vivien Walsh
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen | delicious.magazine