aantal 12 |
taart |
|
|
taart |
|
|
Deze walnotentaart met gegrild fruit van Yvette van Boven ziet er niet alleen spectaculair uit, zo smaakt hij ook! Het is even een werkje en je komt verschillende technieken tegen, maar met de duidelijke instructies van Yvette moet dat zeker weten goedkomen.
kooktijd1 hour hour 30 minutes minutes
oven35 minutes minutes
totale tijd2 hours hours 5 minutes minutes
Kookgerei
-
2 bakvormen van circa 22-24 cm Ø, ingevet, bodem bekleed met bakpapier
ingrediënten
taartlagen
- 250 g fijne suiker
- 90 g boter gesmolten
- 8 eieren
- 2 tl vanille-extract of het merg uit 1 vanillestokje
- 1 tl zeezout
- 150 g gezeefde bloem
- 50 g cacao
- 140 g fijngemalen walnoten
roomvulling
- 250 ml slagroom
- 250 g mascarpone
- 1/2 sinaasappel rasp
- 3 el brandy
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 2 el poedersuiker
siroop
- 1 pot abrikozenjam of marmelade
- 3-4 el brandy
en verder
- 6 abrikozen in parten
- 1 mango in parten
- 150 gram Kaapse bessen gehalveerd
- eventueel: eetbare bloemen
instructies
-
Verwarm voor de taartlagen de oven voor op 170°. Vet de bakvormen in, knip een cartouche (een cirkel op de maat van de bodem) van bakpapier en leg die erin. Vet deze ook in.
-
Klop in een grote metalen of glazen kom dat op een pannetje zacht kokend water past de suiker met de eieren en de gesmolten boter tot het verdrievoudigd is in hoeveelheid en lauw aanvoelt. Dit duurt even, zo’n 10 min., dus gebruik een handmixer. Het mengsel moet er eruitzien als een heel licht geelwitte dunne sabayon. Klop de vanille er nu ook door.
-
Haal van het fornuis en zet de kom op het aanrecht. Zeef het zout, de bloem en de cacao boven een andere kom. Meng de walnoten erdoor. Vouw het walnotenmengsel in delen voorzichtig door het luchtige sabayonmengsel. Meng voorzichtig, zo houd je alle lucht in het beslag. Als je te lang mengt zal het beslag teruglopen en moet je opnieuw beginnen. Giet het beslag voorzichtig in de ingevette bakvorm en bak hem in het midden van de oven in zo’n 35 min. mooi goudbruin en gaar of tot een houten satéprikker erin gestoken er droog uitkomt. Open de eerste 30 min. de oven NIET. Laat de cake 5 min. afkoelen op het aanrecht. Glijd dan met een mes langs de rand van de vorm om zeker te zijn dat de cake goed los komt en stort hem dan op een rooster. Laat ze helemaal afkoelen en halveer ze.
-
Klop de slagroom bijna stijf, voeg de mascarpone toe, de sinaasappelrasp, brandy, kaneel, gemberpoeder en de poedersuiker en klop tot een stijve room. Schep het evt. in een spuitzak, dat is handig, of bewaar het in een bakje in de koelkast tot gebruik. Verwarm de abrikozenjam en druk het door een zeef. Roer de brandy erdoor en zet opzij. Gril de abrikozen en de mango voorzichtig op een hete grillpan en laat ze afkoelen. Leg drie helften met de open kant naar boven voor je op het aanrecht. Besmeer ze royaal met het roommengsel. Druppel er wat siroop over en verdeel het fruit erop. Bewaar wat room en fruit voor op de bovenkant. Stapel de lagen taart op elkaar. Spuit of lepel wat sinaasappel-brandyroom op de bovenkant en versier met het achtergehouden fruit. Druppel er nog war siroop op voor de glans en versier met eetbare bloemen.
Voedingswaarde:
calorieën: 578kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 35g
|
koolhydraten: 50g
auteur: Yvette van Boven
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!