Vrijheidssoep van Nick Toet: tomatensoep met miso en bosui

Vrijheidssoep van Nick Toet: tomatensoep met miso en bosui
Nationaal Comité 4 en 5 mei

Een kommetje soep delen met elkaar om de vrijheid te vieren is inmiddels vaste prik op 5 mei. Dit jaar treedt Chef Nick Toet in de voetsporen van onder meer Yvette van Boven, Nadia Zerouali en London Loy en deelt zijn vegan – zodat iedereen mee kan eten! – tomatensoep met ons.

Je kunt een blikje tomatensoep halen, ergens aanschuiven of je gebruikt dit recept om zelf een Vrijheidsmaaltijd te organiseren.

Vrijheidssoep van Nick Toet: Tomatensoep met miso en bosui

vegetarisch
aantal 6 | hoofdgerecht, soep | | | vegetarisch
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Kooktijd20 minutes
Totale tijd20 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: soeppan, bakpan/koekenpan, staafmixer

Ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 preien, gewassen en in halve ringen
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el Koreaanse chilivlokken, gochugaru of ½ el chilivlokken
  • ½ tl gedroogde oregano
  • 2 el misopasta
  • 800 g tomaten uit blik
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 g kapucijners
  • 100 g doperwten uit de vriezer
  • 2 el olijfolie
  • 3 bosuien in fijne dunne ringen
  • 2 eieren geklutst (optioneel)
  • ¾ tl komijnpoeder

Instructies

  • Besprenkel de soeppan met een beetje zonnebloemolie en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
  • Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak een halve minuut mee. Doe hierna de tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.
  • Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.
  • Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.
  • Doe de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. SOEP KLAAR! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
RECEPT; NICK TOET, FOTOGRAFIE: NATIONAAL COMITÉ 4 EN 5 MEI
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Meer informatie over de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei vind je hier.