Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Kooktijd20 minutesminutes
Totale tijd20 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: soeppan, bakpan/koekenpan, staafmixer
Ingrediënten
2elzonnebloemolie
2preien,gewassen en in halve ringen
3uien,gesnipperd
2teentjesknoflook,gehakt
1tlgerookte paprikapoeder
1elKoreaanse chilivlokken,gochugaru of ½ el chilivlokken
½tlgedroogde oregano
2elmisopasta
800gtomaten uit blik
400mlkokosmelk
1groentebouillonblokje
100gkapucijners
100gdoperwten uit de vriezer
2elolijfolie
3bosuienin fijne dunne ringen
2eierengeklutst (optioneel)
¾tlkomijnpoeder
Instructies
Besprenkel de soeppan met een beetje zonnebloemolie en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak een halve minuut mee. Doe hierna de tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.
Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.
Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.
Doe de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. SOEP KLAAR! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
RECEPT; NICK TOET, FOTOGRAFIE: NATIONAAL COMITÉ 4 EN 5 MEI