vrijheidsmaaltijdsoep van Yvette van Boven

vrijheidsmaaltijdsoep van Yvette van Boven
Oof Verschuren / Nationaal Comité 4 en 5 mei
aantal 4 |
hoofdgerecht, lunch, lunchgerecht, soep, voorgerecht |
5 mei |
nederlands |
Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. Omdat de coronamaatregelen niet toestaan dat grote groepen mensen bij elkaar komen, wordt er net als afgelopen jaar een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat
de Vrijheidsmaaltijdsoep aan zoveel mogelijk tafels wordt opgediend zodat er ondanks de maatregelen toch getoost kan worden op de vrijheid.

Chef en schrijfster Yvette van Boven is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken: “Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en daarover praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Met mijn vele tips kunt u de soep zo aankleden als u zelf wilt. Geef uw kom een eigen draai mee en laat het anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!”

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 150 gram prei in ringen
  • 2 knoflook fijngehakt
  • 1 eetl. kerriepoeder
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vastkokende aardappel in blokjes
  • 1 blik (400mkokosmelk
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram kleine broccoliroosjes
  • 3 bosui fijngesneden in ringetjes
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.
  • Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.
  • Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in.
  • Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Maak zelf de soep af met één topping uit elke categorie, dan is hij extra lekker!

Voedingswaarde

auteur: Yvette van Boven
Recept: Yvette van Boven | Beeld: Oof Verschuren / Nationaal Comité 4 en 5 mei

Oof Verschuren / Nationaal Comité 4 en 5 mei

Toppings

Krokant

  • Croutons, van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en komijnzaadjes
  • Zaden of pitten, even verhit in een hete droge koekenpan: zoals hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s
  • Noten: denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook
  • Pappadums of Nacho’s, verkruimeld
  • Indische gebakken uitjes, zo uit de pot

Romig

  • Slagroom, scheutje
  • Crème fraîche, dikke lik: even losgeroerd
  • Kwark of yoghurt, losgeroerd
  • Cashewroom -vegan room- zoooo lekker: Week 200 gram cashewnoten 1 uur in een kom koud water. Giet ze af en maal ze met ongeveer 200 ml schoon water in de blender tot een dikke room. Breng op smaak met een kneep citroen en een snuf zeezout. Bewaar in de koelkast en gebruik zoals u zure room zou gebruiken.
  • Kokosmelk, scheutje
  • Kaas, bijvoorbeeld oude kaas, cheddar of parmezaan: geraspt
  • Olijfolie of een pesto van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander, pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie
  • Avocado, in blokjes
  • Ei, hardgekookt en verkruimeld met een vork of gepocheerd

Frissig

  • Verse tuinkruiden, fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan peterselie, koriander, bieslook en lavas)
  • (Rode) Ui, gesnipperd en even in de azijn gelegd
  • Tuinkers, of kiemgroenten
  • Bleekselderij, of andere knapperige rauwe groenten, in heel kleine blokjes
  • Appel of peer, in fijne blokjes
  • Jalapeño, vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!