Dit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
Voorbereiding20 minutesminutes
Kooktijd10 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
groene tijm-citroensalsa
6takjestijmblaadjes gerist
2bosjespeterselieblaadjes geplukt
1teenknoflook
2rasp van (bio)citroenen plus sap
200mlfruitige olijfolie
viskoekjes
1bospeterseliegrof gesneden
1teenknoflook
1eierdooier
2elkappertjesgezouten, grof gehakt
400gwitvisfiletsontveld zonder graten (kabeljauw, heek etc.)
evt.chilipeper
2citroenenin partjes
Instructies
Voor de salsa: pureer de kruiden met de knoflook, citroenrasp, 2-3 el citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met weinig zout: hij moet vooral lekker fris zijn!
Voor de viskoekjes: mix de peterselie met de knoflook en wat zout fijn in de keukenmachine. Voeg de vis toe en mix heel even tot de vis grof gemalen is en aan elkaar hangt. Voeg de eierdooier en de kappertjes toe en laat de machine nog heel kort draaien. Breng op smaak met wat chilipeper of zwarte peper en eventueel nog wat zout (de kappertjes zijn al zout!). Vorm met natte handen 4 of 8 kleine platte koekjes en bewaar koel onder folie tot gebruik.
Zet bordjes met de viskoekjes neer en erbij een kannetje olijfolie om in te bakken.
Verhit in ieder pannetje een beetje olie en bak de koekjes goudbruin aan beide kanten, in 3-4 min. Geef er partjes citroen bij en serveer met de groene tijm-citroensalsa
Voedingswaarde
auteur: delicious.
*Gezouten kappertjes zijn te koop bij deli’s en eetwinkels. Of vervang ze door ingemaakte kappertjes; dep die goed droog en voeg wat extra zout toe. Veeg gezouten kappertjes goed schoon met keukenpapier zodat het meeste zout eraf is. Recept en productie: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Ferdinandus. Foodstyling: Bart Stuart