vin chaud: Franse glühwein

vin chaud: Franse glühwein
Unsplash

Deze Franse versie van glühwein is minder zoet en breng je subtiel op smaak met een vleugje drop in de vorm van steranijs. Zo maak je een pan vol vin chaud op wintersport, of thuis natuurlijk!

Vin chaud is een essentieel onderdeel van de winterse gezelligheid in Frankrijk. Van de kerstmarkten in Straatsburg tot de après-ski in de Alpen, overal waar je komt geurt het naar deze ‘warme wijn’. Anders dan zijn Duitse tegenhanger maak je vin chaud met rode wijn uit de zuidelijke regio’s van Frankrijk, waar de wijnen in de regel kruidiger en voller van smaak zijn.

De basis is eenvoudig: je verwarmt rode wijn zachtjes met een mix van specerijen. Kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel vormen het hart van het aroma, maar wat vin chaud bijzonder maakt is de sinaasappel. Niet alleen de schil, maar ook het sap geeft de drank een frisse twist. Sommige Franse families zweren bij hun eigen geheime recept, waarbij ingrediënten als kardemom, verse gember of zelfs een scheutje cognac (of twee) niet ongewoon zijn.

Blijf bij je pan, want de wijn mag nooit koken! Zodra de pan te hard borrelt vervliegt de alcohol (zonde!) en worden de smaken bitter. Ideaal is een temperatuur net onder het kookpunt, waarbij de specerijen langzaam in de wijn trekken.

De drank wordt traditioneel geserveerd in dikke glazen of mokken, soms gegarneerd met een plakje sinaasappel of een kaneelstokje. Een klein detail dat veel Fransen niet overslaan: een lepeltje honing of rietsuiker om de smaken in balans te brengen.

Vin chaud van Jassy Davis

glutenvrij, lactosevrij
aantal 6 | drankje, Drankjes | | frans | glutenvrij, lactosevrij
Je kunt dit drankje een dag eerder maken en een nacht laten staan. Schep dan de sinaasappel en specerijen eruit, voeg verse sinaasappel, kaneel en steranijs toe en warm voor het serveren zachtjes op.
Kooktijd1 hour 10 minutes

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 100 g kristalsuiker
  • 750 ml rode wijn bijv. côtes du rhône
  • 75 ml cognac

Instructies

  • Snijd de sinaasappel in vieren en duw in elke kwart een kruidnagel. Leg de sinaasappelkwarten in een grote pan en voeg het kaneelstokje, de steranijs en kristalsuiker toe. Schenk de rode wijn erbij.
  • Zet de pan op matig vuur en warm op tot de wijn net begint te stomen maar niet borrelt; roer af en toe zodat de suiker oplost. Draai het vuur laag als de wijn goed heet is en leg de deksel op de pan. Verwarm 1 uur. Roer er na het uur de cognac door. Schep in hittebestendige bekers of glazen en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 144kcal
koolhydraten: 18g
auteur: delicious.
RECEPTEN: JASSY DAVIS | ILLUSTRATIES: SARAH FERONE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Gemengde bonensalade met olijven, cavolo nero & feta: heerlijk!