Ook met pasta kun je de meest chique en onweerstaanbare feestgerechten maken. Merijn maakt pastaslingers van zwarte én witte linguine, die worden bedolven onder een klassieke tomatensaus met mosselen.
aantal 4 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | italiaans | lactosevrij
Deze pasta met mosselen is verrukkelijk in al zijn eenvoud. Je kunt de mosselen ook vervangen door andere schelpjes.
Kookgerei
- keukenmachine, pastamachine of deegroller
- evt. linguine-opzet voor de pastamachine
Ingrediënten
- 150 ml olijfolie + 1-2 el om in te bakken en extra voor de pasta
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 uien, fijngesneden
- 400 ml passata
- 500 g mosselen*
- 2-3 el oude desemboterhammen
- handje lamsoor of zeekraal
pastadeeg
- 300 g bloem voor pasta tipo ‘00’ + extra om mee te bestuiven
- 3 eieren
- 6 g inktvisinkt (1½ zakje)*
Instructies
- Stort voor het pastadeeg de bloem op een schoon werkblad en maak er een kuiltje in. Giet de eieren voorzichtig in het kuiltje en voeg een snuf zout toe. Roer met een vork steeds wat bloem door de eieren en ga verder met de hand als het met de vork te lastig wordt. Verdeel het deeg in twee delen en kneed door 1 deel het inktvisinkt. Kneed beiden deegsoorten 5-8 min. tot een soepel en zacht deeg. Voeg evt. ½-1 el ijswater toe als het deeg te droog aanvoelt. Verpak de degen in plasticfolie en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.
- Verhit 100 ml olijfolie en bak de knoflook op middelhoog vuur tot lichtbruin. Zet het vuur laag en voeg de ui toe. Bak nog 15 min. op heel laag vuur. Voeg de passata toe en laat op laag vuur 15 min. zachtjes pruttelen.
- Spoel de mosselen schoon, verwijder eventueel gebroken mosselen. Verhit 50 ml olijfolie in een grote pan samen met 2 el tomatensaus. Voeg de mosselen toe en kook de mosselen afgedekt 5-8 min. tot ze open gaan staan. Schud af en toe de pan een beetje om.
- Schenk 150 ml van het mosselkookvocht bij de tomatensaus en laat inkoken op laag vuur. Proef en breng verder op smaak of voeg nog een beetje mosselvocht toe.
- Verhit de oven op 200°C. Scheur de boterhammen in stukjes en rooster knapperig in een oven, maal daarna fijn in een keukenmachine. Bak daarna goudbruin en knapperig in 1-2 el olijfolie en breng op smaak met zout.
- Verdeel de twee soorten deeg in twee gelijke stukken. Haal een stuk deeg door de pastamachine op de wijdste stand. Vouw het deeg in de breedte dubbel en haal nogmaals op de wijdste stand door de machine. Haal het deeg telkens 2 keer op een standje lager door de machine tot en met de een-na-dunste stand. Als je geen pastamachine hebt, bestuif je werkblad dan met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot 1-2 mm dikte. Haal de deegvellen door het linguineopzetstuk van de pastamachine of bestrooi de vellen met bloem, vouw ze een aantal keer dubbel en snijd er repen van ½-1 cm breed van. Wentel de pasta om met nog wat bloem.
- Kook eerst de witte linguine in ruim gezouten water 1-2 min. tot ze gaan drijven. Haal uit de pan met een schuimspaan en meng met een scheutje olijfolie zodat ze niet plakken. Kook daarna de zwarte linguine. Meng beide soorten pasta met de saus en tweederde van de lamsoor of zeekraal. Voeg daarna wat van de mosselen toe. Serveer de pasta op de borden en garneer met de rest van de mosselen. Bestrooi met de pangrattato en de rest van de lamsoor.
Voedingswaarde
- calorieën: 870 kcal
- eiwit: 29 g
- vet: 48 g
- koolhydraten: 79 g
*Je kunt ook 1 kg mosselen koken en de rest van de mosselen er apart bijgeven. Afhankelijk van welke inktvisinkt je gebruikt, kun je meer of minder toevoegen om de pasta diep zwart te kleuren.
RECEPTEN MERIJN TOL BEREIDING MARTINE STEENSTRA FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Maak ook: Italiaans draadjesvlees met geroosterd merg & saffraanrisotto