venkelsalade met krokante pistache

venkelsalade met krokante pistache

Deze venkelsalade met krokante pistache heeft het beste van het Siciliaanse land verzameld op een bord. Het resultaat? Een fris lunchgerecht of bijgerecht waar iedereen van blijft opscheppen.

Lees ook: Zo maak je zelf thuis Siciliaanse arancini

Venkelsalade met krokante pistache

glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, lunch, lunchgerecht | doordeweeks | italiaans | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Een salade zoals je 'm het liefste ziet: fris, knapperig en vol van smaak.
Kooktijd30 minutes
oventijd10 minutes
Totale tijd40 minutes

Kookgerei

  • staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

  • 125 g pistachenoten
  • 50 g suiker
  • 60 ml neutrale olie
  • 1-2 tl mosterd met druivenmost of gewone mosterd
  • 2 el witte balsamico- of ciderazijn
  • 1 tl vloeibare honing
  • sap van 1 citroen
  • 100 g mesclun (gemengde slablaadjes)
  • 1 kleine radicchio, bladeren gescheurd
  • 2 venkels, in dunne plakjes (liefst op de mandoline)
  • 1 rode grapefruit, geschild en plakjes uit vliesjes gesneden
  • 2 el Taggiasche olijven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Verdeel de pistachenoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 10 min. Doe 75 g in een kommetje en zet opzij.
  • Karamelliseer de suiker met 1 el water in een steelpan met stevige bodem. Let goed op: de karamel wordt erg heet! Voeg 50 g van de geroosterde pistachenoten toe en roer snel door de karamel met een houten spatel. Doe de gekaramelliseerde noten weer terug op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk het geheel plat met de spatel. Laat afkoelen.
  • Mix voor de dressing de resterende 75 g pistache in het hakbakje van de staafmixer tot gladde pasta en voeg beetje bij beetje de olie toe. Meng de mosterd, balsamico, honing en het citroensap in een kom. Lepel onder voortdurend roeren de pistachepasta erdoor. Breng op smaak met peper en zout als tegenhanger voor het zoet. Voeg wat water toe als de dressing te dik is.
  • Hak de gekaramelliseerde pistache- noten grof. Meng de mesclun, radiccio, venkel en grapefruit en schep om met de dressing. Garneer met olijven en gekaramelliseerde noten.

Voedingswaarde

calorieën: 492kcal
eiwit: 12g
vet: 34g
koolhydraten: 28g
auteur: delicious.
RECEPT, STYLING, BEREIDING: MISTER KITCHEN | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Venkelsalade: 10 waanzinnige recepten met een lekkere bite