veganistisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
hollands |
vegan
Stamppot met spekjes en gehaktballen met jus zijn zo Hollands als het maar kan. Merijn Tol laat zien dat traditionele gerechten ook in de 100% plantaardige versie echte klassiekers zijn.Maak ook eens deze vegan shoarma van oesterzwam.
Ingrediënten
- 100 g rode linzen
- 3 uien, geraspt
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 4 ½ el plantaardige boter
- ½ tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl kruidnagelpoeder
- 2 el ketjap manis of ketjap asin (naar smaak)
- 100 g gekookte bruine linzen, uit blik 4-6 el panko + extra panko of paneermeel
- ½ flesje bockbier
- 2-3 el appelstroop
- 2 plakjes peperkoek
- peterselie of andere groene kruiden, voor erover
Instructies
- Kook de rode linzen in een laagje water met zout in ± 6 min. net gaar. Ze mogen niet uit elkaar vallen. Bak intussen de ui zachtjes met de knoflook in 1 el boter ± 10 min. Voeg de kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toe en schep om. Voeg de ketjap en beide linzensoorten toe. Pureer het mengsel kort met de staafmixer. Het moet niet helemaal glad worden. Breng goed op smaak met zout en peper en voeg zoveel panko toe dat je een lekker ‘gehakt’ krijgt.
- Vorm ballen en rol door wat panko of paneermeel. Verhit de overige 1 el plantaardige boter en bak de ballen in 5-10 min. goudbruin. Keer regelmatig. Smelt intussen in de steelpan de rest van de boter, voeg het bockbier, de appelstroop en peperkoek toe en laat op laag vuur wat inkoken. Geef de ballen met de saus erbij. Bestrooi met wat groene kruiden. Lekker met een (rode)koolsalade met appel en dragon en krieltjes in de schil.
Voedingswaarde
calorieën: 428kcal
eiwit: 13g
vet: 15g
koolhydraten: 54g
RECEPTEN: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE, STYLING: HOMECOOKING DEPT. | BEREIDING: BART STUART.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: 25x vegetarische pasta zodat iedereen kan aanschuiven