Tweekleurige soep van rode biet en waterkers

tweekleurige soep van rode biet en waterkers - delicious

vegetarisch
aantal 6 | soep, voorgerecht | doordeweeks | hollands | vegetarisch
Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Hoe dat kan? Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.
Extra lekker: druppel extra vierge olie over de soep.

totale tijd35 minutes

ingrediënten

bietensoep

  • 500 g gekookte rode bieten
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 750 ml ongezouten groentebouillon, of water
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 friszure appel, bijv. elstar
  • 1 el citroensap

waterkerssoep

  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 25 g boter
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 g aardappel, geschild en in blokjes
  • 100 g waterkers, dikke stelen verwijderd
  • 2 el crème fraîche (25 g)
  • nootmuskaat
  • cayennepeper

instructies

  • Houd een bietje apart en snijd de rest in blokjes. Fruit de rode ui een paar minuten in de olie en voeg de blokjes biet en het venkelzaad toe. Bak samen een paar minuten en schenk de bouillon erbij. Breng tegen de kook en laat de soep 15 min. zachtjes koken.
  • Snijd de appel in heel kleine blokjes van ½ cm en voeg de helft toe aan de soep. Kook 5 min. mee en pureer de soep met een staafmixer.
  • Snijd de achtergehouden biet ook in kleine blokjes en meng met de appelblokjes. Meng er het citroensap door en breng de salade op smaak met een beetje peper en zout.
  • Bak voor de waterkerssoep in een andere pan de sjalotjes zachtjes in de boter. Voeg de bouillon en aardappelblokjes toe en breng tegen de kook. Laat 15 min. zachtjes koken. Voeg de waterkers (houd een paar mooie blaadjes achter voor garnering) en crème fraîche toe en pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat.
  • Schenk eerst een bodem van de bietensoep in een diep bord. Maak met dezelfde hoeveelheid waterkerssoep een mooi swirl in de bietensoep. Schep een beetje van de biet-appelsalade in de soep en garneer met een takje waterkers.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
recept Eke Mariën
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

tweekleurige soep van rode biet en waterkers - delicious