Turkse lamspastei

Turkse lamspastei

aantal 4 | hoofdgerecht | lente, voorjaar, weekend | turks |
Internationale inspiratie nodig? Maak dan deze Turkse lampastei. Tussen 2 laagjes fris yoghurtdeeg zit een lekker kruidig gehaktmengsel verstopt. 
Kooktijd45 minutes
Oven20 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

vulling

  • 2 el olijfolie extra vergine + wat extra voor het serveren
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl kaneel + evt. wat extra om te bestrooien
  • 450 g lamsgehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • ½ bosje koriander blad fijngesneden
  • yoghurt Turkse of Griekse, voor erbij
  • verse munt voor erbij

deeg

  • 265 g bloem
  • 1 el maïzena
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 260 ml yoghurt Turkse of Griekse

Instructies

  • Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui met de knoflook 5 min. onder regelmatig omscheppen. Voeg het komijn- en korianderzaad en de kaneel toe en bak nog 1 min. Voeg het lamsgehakt toe en bak dit al omscheppend rul. Voeg de tomatenpuree en flink wat zout en peper toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe het korianderblad erbij.
  • Meng voor het deeg de bloem met de maïzena en het bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk de olijfolie en yoghurt erin. Roer tot een samenhangend deeg. Kneed het glad. Verdeel in 2 porties. Laat 20 min. rusten. Rol 1 portie deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een schijf van 20 cm Ø. Schep in het midden hiervan de helft van het afgekoelde gehaktmengsel.
  • Trek de rand van het deeg omhoog en vouw het deeg in het midden dicht. Sluit de naden goed. Leg het gevulde deeg met de naden omlaag op een met bloem bestoven werkvlak en plet voorzichtig tot een pastei van 17 cm Ø. Maak op dezelfde manier nog een pastei.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een grote bakplaat* met bakpapier. Verhit de rest van de olie in twee koekenpannen van 20 cm Ø. Bak de pasteien met de naad naar beneden elk in een pan in ± 6 min. bruin op halfhoog vuur. Keer voorzichtig en bak de andere kant ± 3 min. Laat ze naast elkaar op de bakplaat glijden. Bak de pasteien ± 20 min. tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Serveer met yoghurt, een scheutje olie, munt en extra kaneel naar smaak.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Is je bakplaat niet groot genoeg voor twee pasteien? Bak ze dan op twee bakplaten en zet die boven elkaar in de oven. Wissel de twee bakplaten evt. halverwege de baktijd van plaats.
Recepten: Alison Adams. Fotografie: Al Richardson. Styling: Jane Hahn. Bereiding: Dominic Smith. Illustraties: Kat Chadwick. Bewerking: Dosia Brewer
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!