Loop met deze trifle met brownie de kamer binnen en de oohs en aahs zijn niet van de lucht. Die royaal gestapelde lagen room, mousse, cake en zoete versieringen zijn ook zó spectaculair! Tussen de chewy brownielagen stop je tipsy rumrozijnen en luchtige sinaasappelroom.
Nog meer desserts met een scheutje drank? De 27 lekkerste desserts met drank voor boozy feestdagen
Of wil je nog meer kerstinspiratie?
Trifle brownie met rum-rozijnen
aantal 8 |
dessert, nagerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
Liever geen alcohol? Gebruik in plaats van rum sterke thee, bijvoorbeeld earl grey.Tip: heb je geen trifleschaal van deze afmetingen? Snijd de brownies dan in stukjes en verdeel ze over de lagen room in een ronde schaal.
kooktijd50 minutes minutes
weken + oventijd55 minutes minutes
Kookgerei
- glazen (trifle)schaal van 2½ l en 18 cm Ø
- 3 bakvormen van 18 cm Ø (of bak 1 bodem per keer), ingevet en bodem met bakpapier bekleed
- Mixer
ingrediënten
- 100 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 200 g pure chocolade
- 160 g boter
- 4 eieren
- 200 g kristalsuiker
- 70 g lichtbruine basterdsuiker
vulling
- 175 ml bruine rum
- 75 g rozijnen
- 600 ml slagroom
- 60 g poedersuiker, gezeefd + extra om erover te strooien
- 1 tl vanille-extract
- rasp van 1 biosinaasappel
- 250 g mascarpone
- 16 g slagroomversteviger, 2 zakjes
- chocoladerozijnen, om erover te strooien
chocolade-rumglazuur
- 40 g fijne kristalsuiker
- 50 ml slagroom, op kamertemperatuur
- 50 ml bruine rum, slijter
- 50 g pure chocolade, 70% cacao, in stukjes
instructies
- Doe voor de vulling de 175 ml rum met de rozijnen in een kom en laat 30 min. weken.
- Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Meng voor de brownielagen in een kom de bloem met de cacao en een snuf zout. Smelt de chocolade met de boter op heel laag vuur. Klop in een kom de eieren met de twee suikersoorten in 10 min. dik, lichtgeel en romig. Meng het chocolade-botermengsel door het eimengsel. Spatel tot slot de bloem met cacao erdoor.
- Verdeel het beslag over de vormen en bak 20-25 min in de oven. Verwissel halverwege de vormen van plaats in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
- Zeef de rozijnen uit de rum.
- Klop voor de vulling de room met de poedersuiker, vanille en de sinaasappelrasp in een kom met de mixer tot stijve pieken. Klop de mascarpone en de slagroomversteviger erdoor, zodat je een dik mengsel krijgt. Spatel er 50 ml van de opgevangen rum door.
- Leg 1 brownie op de bodem van de trifleschaal. Sprenkel er 50 ml van de opgevangen rum over, bestrooi met eenderde van de geweekte rozijnen en bestrijk met eenderde van de room. Herhaal deze laagjes met de rest van de brownies, opgevangen rum, rumrozijnen en room. Zet in de koelkast.
- Verwarm intussen voor het glazuur in een steelpannetje de 40 g kristalsuiker met 1½ el water op matig vuur en laat onder af en toe schudden in 5-7 min. goudgeel karamelliseren. Voeg 1½ el heet water toe; de karamel zal schiften, maar lost straks weer op. Verwarm tot het kookpunt, roer er geleidelijk de 50 ml room en de 50 ml rum door. Blijf roeren tot het weer een glad mengsel is en breng weer aan de kook. Doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom en schenk de hete karamel erover. Laat 2-3 min. rusten en roer dan glad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk het chocolade-rumglazuur uit over de trifle en zet tot gebruik in de koelkast.
- Bestrooi vlak voor serveren met de chocoladerozijnen en poedersuiker.
calorieën: 926kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 66g
|
koolhydraten: 66g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!