glutenvrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
feestdagen, feestelijk, weekend |
internationaal |
glutenvrij
Onze held in de keuken? De bakplaat. Kwestie van veel lekkers erop doen, even wachten en een gerecht volsmaak uit de oven halen! Met deze harissakip met groenten zit je de feestdagen gebakken. De marinade van harissa maakt dit gerecht heerlijk pittig en smaakvol.
Ingrediënten
- 400 g aubergine 1 grote, in dikke schijfjes
- 600 g zoete aardappel 1 grote, ongeschild, schoongeboend, in dikke plakken
- 1 groene en 1 gele paprika zaadlijsten verwijderd, in repen van 3 cm
- 2 rode uien in partjes
- ½ biocitroen, in dunne schijfjes + 1 el citroensap
- 4 kippendijen met vel
- 5 el olijfolie
- flink plukje saffraandraadjes
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 kleine teen knoflook geperst
- 1 tl nigellazaad om mee te bestrooien
- handvol muntblaadjes voor erover
harissa
- 2 rode paprika’s
- 2 lange rode Spaanse pepers
- 2 tenen knoflook ongepeld
- 1 tl komijnzaad geroosterd en fijngewreven
- 1 tl korianderzaad geroosterd en fijngewreven
- 1 tl venkelzaad geroosterd en fijngewreven
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 2 tl rodewijnazijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220ºC. Leg voor de harissa de rode paprika’s en pepers in een met bakpapier beklede ovenschaal en rooster ± 20 min. Voeg de knoflook toe en rooster de groenten nog ± 10 min. tot de paprika’s en pepers donkere schroeiplekjes krijgen. Doe in een kom en laat ze afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur. Pel de paprika’s en verwijder de steeltjes en zaadlijsten. Pel ook de knoflook. Pureer ze met het komijn-, koriander- en venkelzaad, de 125 ml olijfolie en rodewijnazijn tot een gladde saus en breng op smaak met zout.
- Doe de aubergine, zoete aardappel, paprika’s, uienpartjes, citroenschijfjes en harissa in een ruime ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en schep goed om. Leg de kippendijen met het vel omhoog op de groenten. Besprenkel met 4 el olijfolie. Rooster ± 45 min. tot 1 uur in de oven tot het vel krokant is en de groenten gekaramelliseerd. Worden de groenten te donker, verlaag de oventemperatuur dan naar 200°C.
- Doe intussen de saffraan in een middelgrote hittebestendige kom, schenk er 1 el kokendheet water bij en laat 10 min. trekken. Voeg de Griekse yoghurt toe samen met de knoflook, het citroensap en 1 el olijfolie. Roer los en breng op smaak met zout. Bewaar koel tot gebruik.
- Bestrooi de kip en groenten vlak voor serveren met het nigellazaad, de munt en serveer de saffraanyoghurt erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 773kcal
eiwit: 19g
vet: 55g
koolhydraten: 46g
Recept, Bereiding: Mike Mcenearney, Fotografie: Alan Jensen, Styling: Justine Poole
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: gerookte bimi met gepocheerd ei en harissakruim | delicious.magazine