Tomatenchutney

Tomatenchutney

aantal 500 | bijgerecht, hapje | weekend | |
delicious. lezeres Ria: ‘Heb je voor mij een paar goede recepten om mango chutney te maken?’ Culinair redacteur Trudelies Schouten: ‘Onze Eke Marien, die momenteel de Hollandse pot in delicious doet, heeft ooit ook een serie Cook & Chemist in ons blad gemaakt, samen met Jan Groenewold. Hij heeft daarin ook een keer het thema chutney behandelt. Ze geven hier een recept voor tomatenchutney:
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl anijszaad
  • 2 cm gemberwortel geraspt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 500 g trostomaten ontveld, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 1 tl zout
  • 50 g suiker
  • 75 g sultana-rozijnen grof gehakt
  • 1 el azijn
  • 2 groene pepers zaadlijsten verwijderd, in reepjes

Instructies

  • Breng royaal water met een eetlepel zout aan de kook. Kruis de tomaten bij de steelaanzet met een scherp mesje in. Zo kan het kokende water snel binnendringen. Dompel niet meer dan vier à vijf tomaten per keer in het kokende water, het water mag niet te snel afkoelen. Haal ze er na ongeveer dertig tellen weer uit. Alleen de schil moet er makkelijk af komen, de rest van de tomaat moet rauw blijven. Dompel de tomaten dan direct in een bak met ijskoud water, zo stopt het garingsproces. Verwijder de velletjes, snijd ze doormidden en haal vocht en zaadjes eruit. Snijd het tomatenvruchtvlees in stukjes.
  • Als zaadjes worden verwarmd, komen de aromaten vrij die erin zitten. Een pan met dikke bodem zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Voorkom verbranding en rooster de zaadjes op zacht tot middelhoog vuur. Laat ze net poffen, voor een optimale ontwikkeling van het aroma. Ook gember en knoflook verbranden snel, dus gebruik ook hier laag vuur en bak ze heel kort.
  • Nu kunnen alle andere ingrediënten worden toegevoegd. Kook het kort en vermeng alles goed met elkaar.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Deze chutney kun je direct eten of wecken. Voor wecken moet alles brandschoon zijn. Weckpotten of jampotjes, inclusief deksels, rubberringen, beugels, klemmen en evt. jamtrechter als je die gebruikt, moeten gesteriliseerd zijn om alle bacteriën te doden. Doe alles dertig minuten in een grote pan met ruim kokend water en één theelepel soda (dit ontsmet goed). Spoel de potten na met kokend schoon water en laat ze omgekeerd op de steriele theedoek (even strijken op de hoogste temperatuur) uitlekken. Je kunt ze ook in de vaatwasser op het heetste programma wassen en naspoelen met kokend water. Schenk de chutney zonder knoeien in de potten. Met een jamtrechter gaat dat heel handig. Die zijn te koop bij de goed gesorteerde keukenwinkels.
Sluit de potten af en zet ze in een grote pan onder water. Breng aan de kook en kook ze 45 minuten, zo kan de lucht tussen het deksel en de chutney ontsnappen. Lucht zorgt namelijk voor bederf. Na conservering is de chutney nog minstens een half jaar houdbaar.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!