aantal 500 | bijgerecht, hapje | weekend | |
delicious. lezeres Ria: ‘Heb je voor mij een paar goede recepten om mango chutney te maken?’ Culinair redacteur Trudelies Schouten: ‘Onze Eke Marien, die momenteel de Hollandse pot in delicious doet, heeft ooit ook een serie Cook & Chemist in ons blad gemaakt, samen met Jan Groenewold. Hij heeft daarin ook een keer het thema chutney behandelt. Ze geven hier een recept voor tomatenchutney:
Kooktijd:30 minuten
Totale tijd:30 minuten
Deze chutney kun je direct eten of wecken. Voor wecken moet alles brandschoon zijn. Weckpotten of jampotjes, inclusief deksels, rubberringen, beugels, klemmen en evt. jamtrechter als je die gebruikt, moeten gesteriliseerd zijn om alle bacteriën te doden. Doe alles dertig minuten in een grote pan met ruim kokend water en één theelepel soda (dit ontsmet goed). Spoel de potten na met kokend schoon water en laat ze omgekeerd op de steriele theedoek (even strijken op de hoogste temperatuur) uitlekken. Je kunt ze ook in de vaatwasser op het heetste programma wassen en naspoelen met kokend water. Schenk de chutney zonder knoeien in de potten. Met een jamtrechter gaat dat heel handig. Die zijn te koop bij de goed gesorteerde keukenwinkels.
Sluit de potten af en zet ze in een grote pan onder water. Breng aan de kook en kook ze 45 minuten, zo kan de lucht tussen het deksel en de chutney ontsnappen. Lucht zorgt namelijk voor bederf. Na conservering is de chutney nog minstens een half jaar houdbaar.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | tomatenchutney