lactosevrij
aantal |
bijgerecht, brunchgerecht, hoofd, hoofdgerecht, lunch, salade |
familietijd, feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers |
aziatisch, thais |
lactosevrij
bijgerecht, brunchgerecht, hoofd, hoofdgerecht, lunch, salade |
familietijd, feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers |
aziatisch, thais |
lactosevrij
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak.
Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
Ingrediënten
- 600 g zalmfilet zonder vel
- 3 el oestersaus
- 3 tl sesamolie
- 1 tl + 1 el bruine basterdsuiker
- 1 rode chilipeper fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden
- ± 10 g verse gemberwortel geschild en fijngesneden
- sap van 2 limoenen
- 3 el vissaus
- 1 el zonnebloemolie
- 1 grote sjalot in dunne ringen
- 1 komkommer in dikke julienne
- ± 250 g Chinese kool in dunne reepjes
- 250 g trostomaatjes
- 1 flinke bos koriander blaadjes geplukt
- 1 bos munt blaadjes geplukt
- 1 flinke bos Thaise basilicum* blaadjes geplukt
- 3 el gebakken uitjes kant-en-klaar
- evt. zalmeitjes voor de garnering
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de zalmfilet op een bakplaat bekleed met bakpapier. Meng de oestersaus, 1 tl van de sesamolie en 1 tl van de bruine suiker. Bestrijk de zalm ermee. Laat tot gebruik intrekken bij kamertemperatuur.
-
Roer de resterende 2 tl sesamolie, de resterende eetlepel bruine suiker, de rode chilipeper, knoflook, gember, het limoensap en de vissaus in een kom door elkaar tot de suiker is opgelost. Roer de zonnebloemolie erdoor.
-
Schuif de bakplaat met de zalm boven in de oven en schroei hem in 8 min. dicht, maar zorg dat hij vanbinnen rauw blijft. Schakel de ovengrill aan op de hoogste stand en laat de zalm in 6 min. licht karamelliseren, tot hij van binnen medium-rare is. Neem uit de oven en laat rusten.
-
Schep de sjalot, kool, tomaatjes en kruiden op een schaal. Leg de zalm erop en bestrooi met krokante uitjes en zalmkuit. Serveer direct en geef de dressing erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 447kcal
eiwit: 29g
vet: 29g
koolhydraten: 15g
*Thaise basilicum is geurig en heeft een iets anijsachtige smaak, te koop bij de ruim gesorteerde supermarkt en Aziatische supermarkt.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!