tartelette met tequila-aardbeien en tajín

tartelette met tequila-aardbeien en tajín
RECEPTEN, FOODSTYLING KARIN GAASTERLAND FOTOGRAFIE CHANTAL ARNTS STYLING LAURA VIJSELAAR

Karin Gaasterland is een Amsterdamse chef en kookboekschrijver. In 2018 startte ze Cuisine Carine, een restaurant zonder vaste locatie, geïnspireerd door ingrediënten en mensen die ze overal tegenkomt.

Haar stijl: creatief, puur en no-nonsense, met liefde voor eerlijke ingrediënten, boter en soms een scheutje alcohol. Kook al haar gerechten deze zomer met de recepten in het augustus-nummer van delicious.

Tartelette met tequila-aardbeien en tajín

aantal 4 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, weekend, zomer | mexicaans |

Alcohol is – net als boter – een van de favoriete ingrediënten van chef Karin Gaasterland, in deze taartjes met Mexicaanse knipoog komen ze samen.

Kooktijd:45

marineren, afkoelen, rusten en oven4 30

Totale tijd:5 15

Kookgerei

  • deegring van 15 cm Ø
  • 4 tartelettevormpjes van 8 cm Ø, ingevet

Ingrediënten

  • 250 g rijpe aardbeien, zonder kroontjes, in kwarten
  • 1 el suiker
  • sap en rasp van 1 biolimoen
  • 2 el tequila
  • 1 el tajín* + extra ter garnering
  • zoutvlokken, ter garnering

karamel

  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 4 el tequila
  • 125 g boter + extra om mee in te vetten
  • 2 el mascarpone

deeg

  • 175 g bloem
  • 70 g poedersuiker
  • 30 g amandelmeel
  • 1 ei
  • 100 g koude boter, in blokjes

room

  • 200 ml slagroom
  • 1 el suiker

Instructies

  1. Schep de aardbeien om met 1 el suiker, het limoensap, 2 el tequila en de tajín en laat ± 3 uur marineren in de koelkast.
  2. Smelt intussen voor de karamel de basterdsuiker met de 4 el tequila in een steelpan en kook zachtjes en zonder te roeren in tot een mooie, bruine karamel. Roer de 125 g boter erdoor en zet het vuur uit. Roer als de karamel iets is afgekoeld de mascarpone erdoor. Laat 3 uur afkoelen in de koelkast.
  3. Meng voor het deeg de bloem met de poedersuiker en het amandelmeel. Voeg het ei en de blokjes boter toe en kneed met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Vorm er een deegbal van en laat verpakt in plasticfolie 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Kneed het deeg nogmaals goed door en rol het uit tot een lap van ± 3 mm dik. Steek cirkels van 15 cm uit en bekleed de vormpjes ermee. Snijd het overhangende deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en laat het deeg nog 15 min. rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de tartelettes in ± 15 min. goudbruin en gaar. Haal direct uit de vormpjes en laat afkoelen op een rooster.
  6. Klop voor de room de slagroom lobbig met de suiker. Vul de tartelettes tot de helft met karamel, verdeel er de aardbeien over en schep hier royaal de lobbige room bovenop. Garneer met extra tajín, de limoenrasp en een paar zoutvlokken.

Voedingswaarde

  • calorieën: 1245 kcal
  • eiwit: 11 g
  • vet: 81 g
  • koolhydraten: 99 g

RECEPTEN, FOODSTYLING KARIN GAASTERLAND FOTOGRAFIE CHANTAL ARNTS STYLING LAURA VIJSELAAR

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 4 nieuwe kookboeken die je wil hebben