4 nieuwe kookboeken die je wil hebben

Elke week komen nieuwe kookboeken uit, maar welke zijn écht het kopen waard? In dit artikel tippen we 4 nieuwe kookboeken, vers van de pers, die je wil hebben of cadeau kan geven.

Mexicaans vol kleur

Sinds het Amerikaanse foodplatform Bon Appétit harder werkt aan inclusiviteit schiet ook de ster van chef Rick Martinez omhoog. Op zijn eigen Instagram-account knallen de kleuren van de Mexicaanse keuken je tegemoet. Bovendien laat hij jaloersmakende plaatjes zien van een zonnig leven en gerechten die bol staan van pit & power. Zijn kookboek Mi Cocina komt binnenkort uit; we houden je op de hoogte!

Volg ondertussen zijn Instagram-account: @chefrickmartinez

Een insane kookboek

Vanja van der Leeden bracht onlangs haar derde kookboek uit. Wat dit boek bijzonder maakt is haar eerlijke verhaal over het leven als kok met een eetprobleem. Orthorexia en boulimia zijn geen luchtige onderwerpen, maar Vanja maakte desondanks een vrolijkmakend en geweldig vormgegeven boek vol creatieve en haalbare recepten. De belangrijkste boodschap: balans, en dat ‘best gezond’ vaak gezond genoeg is.

Insane, Vanja van der Leeden Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar, € 34,99

Kookboek van Carine

Karin Gaasterland begon in 1995 samen met haar neef Alain Parry restaurant Balthazar’s Keuken in Amsterdam.
Na 28 jaar begon ze met Cuisine Carine een nieuw avontuur. Nu kookt Karin op verschillende locaties en bundelde haar beste recepten met persoonlijke verhalen in Cuisine Carine. Dochter Zora Spook maakte de schitterende foto’s.

Cuisine Carine, Karin Gaasterland Uitgeverij Carrera Culinair, € 33,99

Leve 80/20 + lokaal

Bij Eva Posthuma de Boer en Frank Lammers thuis is het roer om, om – zoals Eva zelf zegt – zoden aan de afbrokkelende dijk te zetten. Niet door alléén nog maar streng plantaardig en lokaal te kopen en koken, maar door de lat lager te leggen en het 80/20-principe te volgen. 80% plantaardig en van eigen bodem, 20% dierlijk en/of van over de grens (liefst binnen Europa). Goed te doen en met dit doel brengt Eva elk jaar 4 kookboekjes uit onder de noemer Keukenkastjes. Elk boekje biedt 25 recepten rond 1 ingrediënt. Vrolijk vormgegeven, minder verspillend, voor kleine en grote huishoudens.

Keukenkastjes, Eva Posthuma de Boer, Uitgeverij de Keukenkast, € 10 p.st.

TEKST: DELILAH WARCUP-VAN EYCK (geredigeerd door de online redactie)