aantal 4 |
nagerecht, zoet |
|
frans, fusion |
Kruidnagel, die je normaal warm verwerkt, proef je nu koud: een mystieke smaak. Heel verrassend!
Ingrediënten
kruidnagelijs
- 100 g suiker
- 45 g eidooier
- 250 room
- 250 melk
- ½ el kruidnagel
- 4 schilletjes van 1 biocitroen + 1 tl citroenrasp
tarte tatin
- 1 rijpe ananas
- 8 plakjes roomboterbladerdeeg
- 50 g bloem
- 25 g witte basterdsuiker
- 25 g boter
- ½ vanillepeul
- 100 ml koolzaadolie
- 250 g lichte basterdsuiker
- 50 g gezouten boter
Instructies
- Roer de helft van de suiker glad met de eidooiers. Voeg de room, melk, rest van de suiker toe aan een steelpan en breng aan de kook. Klop de eidooiers erdoor tot glad. Voeg de kruidnagel toe en de helft van de citroenschil. Laat helemaal afkoelen in de koelkast. Zeef de koude room en laat het in 20-30 min. tot romig ijs draaien in de ijsmachine. Of doe in een diepvriesbak en zet 4 uur in vriezer, roer elk half uur door.
- Maak de ananas schoon en snijdt hem in plakken van 1½-2 cm dik, steek de kern eruit
- Leg 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit op een met bloem bestoven aanrecht. Steek een cirkel van 10-12 cm Ø eruit. Herhaal dit nog 3x. Bewaar koel.
- Verhit de oven op 150°C.
- Meng de bloem met de basterdsuiker en de boter en citroenrasp met de hand tot een crumble, verdeel over een bakplaat en bak goudbruin en gaar in 20 min. Laat afkoelen en verkruimel de crumble.
- Snijd de vanillepeul open, schraap het merg eruit en doe in een pannetje met de koolzaadolie en de rest van de citroenschil. Verwarm op laag vuur 3-5 min. en laat daarna afkoelen en trekken.
- Karamelliseer in een dikke pan de lichte basterdsuiker met de gezouten boter tot een vloeibare, dikke karamel.
- Verhit de oven voor op 200°C.
- Neem een ronde dichte (tarte tatin-)vorm van 8-10 cm, schep er 1 el karamel in, leg de ananas erop, schep er nog 1 el karamel op. Leg het bladerdeeg erover, stop goed in en prik er gaatjes in.
- Bak goudbruin en gaar in 20-25 min. Leg een tarte tatin op een bord, bestrooi met wat crumble zand, leg een bol ijs erop, en druppel de koolzaad-vanilleolie erop en omheen.
Voedingswaarde
calorieën: 902kcal
eiwit: 11g
vet: 48g
koolhydraten: 103g
RECEPTEN: EWOUT ELEVELD, BISTRO LOF, PARC BROEKHUIZEN FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS STYLING: MAAIKE KOORMAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog meer omgedraaide taartjes: 14x tarte tatin recept