aantal 6 |
nagerecht |
feestelijk, kerst |
frans |
Bij deze tarte tatin leg je peren op een heerlijke sticky bodem van marsepein en chocolade met zeezout. Mm… om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten
- 80 g chocolade puur, met zeezout, in kleine stukjes
- 200 g marsepein
- 100 g kristalsuiker fijn
- 4 peren bijv. conference, ongeschild, uitgeboord, elk in vier partjes gesneden
- 40 g boter in blokjes van 1 cm
- 375 g bladerdeeg
- bloem om te bestuiven
- slagroom crème fraîche of ijs, voor erbij
- ook nodig: bakvorm zie tip onderaan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Kneed op een schoon werkvlak de stukjes chocolade door de marsepein, zodat ze goed verdeeld zijn, omwikkel met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de suiker in de vorm (of pan, zie tip) op laag vuur. Schud de vorm af en toe zodat de suiker gelijkmatig smelt. Laat de suiker in 5-8 min. roodbruin karamelliseren en houd hem daarbij goed in de gaten, zodat hij niet verbrandt.
- Leg de perenparten en de boterblokjes in de bakvorm zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen en druk ze licht in de karamel, zonder te roeren of te schudden. Verwarm de peren zo ± 1 min. en neem de bakvorm van het vuur.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en snijd er langs een bord een cirkel van 26 cm Ø uit.
- Breek stukjes ijskoude marsepein met chocolade af en plet ze. Verdeel ze over de peren, dek de vulling af met de deeglap en stop hem losjes in langs de rand.
- Bak de tarte tatin ± 30 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is en de peren gaar zijn. De karamel borrelt langs de deegrand. Laat de tatin 5 min. rusten en stort hem omgekeerd op een schaal. Serveer met slagroom, crème fraîche of ijs.
Voedingswaarde
TIP: deze tarte tatin kun je het beste bakken in een speciale tatinvorm van 23 cm Ø (te koop bij kookwinkels) of in een ovenbestendige koekenpan van 24 cm Ø (bovenrand), 5 cm diep en ± 1,5 l inhoud. De steel van de koekenpan wordt in de oven zeer heet, dus gebruik een ovenhandschoen!
Recepten en bereiding: Lottie Covell. Fotografie: Charlie Rchards. Styling: Morag Farquhar. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!