taaitaai om zelf te maken

taaitaai om zelf te maken

lactosevrij
aantal 30 | koek, zoet | feestelijk, winter | nederlands |
Zoals de naam al zegt, heeft taaitaai een bijzondere textuur. Een mok warme chocolademelk erbij en je bent klaar voor ’t heerlijk avondje! Met dit recept van Rutger van den Broek begin je 1 dag van tevoren.
Ook heel lekker voor de feestdagen: gepofte appels gevuld met kruidkoek, amandelspijs en vanille-saus.
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd12 minutes
rusten1 day
Totale tijd32 minutes

Ingrediënten

eerste dag

  • 200 g roggebloem
  • 100 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g honing
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 75 ml water
  • 1 el bakpoeder

tweede dag

  • 40 g honing
  • 1 el speculaaskruiden
  • tl gemalen anijszaad
  • 1 ei, losgeklopt

Instructies

  • Doe de roggebloem, bloem en ¼ tl zout in een kom en meng door elkaar. Doe de honing, basterdsuiker en het water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Giet het mengsel in de kom bij de bloem en roer door. Verpak het plakkerige deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 dag rusten op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd het deeg in stukken en doe samen met de honing, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het anijszaad in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Dit gaat erg zwaar, want het deeg is behoorlijk taai. Rol als alles goed gemengd is het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 mm. Steek of snijd er ovaalvormige koekjes uit met een lengte van 6-7 cm. Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de taaitaai 8-12 minuten. Vlak na het bakken zijn de koekjes nog wat knapperig aan de buitenkant, maar op den duur wordt ook die taai.
  • Na een paar dagen wordt taaitaai wat hard. Doe ze dan in een trommel of in een zakje, mét een boterham erbij. Het vocht uit het brood zorgt ervoor dat de taaitaai weer zachter wordt.

Voedingswaarde

calorieën: 65kcal
eiwit: 1g
koolhydraten: 15g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Rutger van den Broek. Fotografie: Saskia Lelieveld. Styling: Alex Styling. Bewerking: Dosia Brewer.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!