aantal 30 |
koek, zoet |
feestelijk, winter |
nederlands |
Zoals de naam al zegt, heeft taaitaai een bijzondere textuur. Een mok warme chocolademelk erbij en je bent klaar voor ’t heerlijk avondje! Met dit recept van Rutger van den Broek begin je 1 dag van tevoren. Ook heel lekker voor de feestdagen: gepofte appels gevuld met kruidkoek, amandelspijs en vanille-saus.
Voorbereiding20 minutesminutes
Kooktijd12 minutesminutes
rusten1 dayday
Totale tijd32 minutesminutes
Ingrediënten
eerste dag
200groggebloem
100gbloem + extra om te bestuiven
150ghoning
75gdonkerbruine basterdsuiker
75mlwater
1elbakpoeder
tweede dag
40ghoning
1elspeculaaskruiden
1½tlgemalen anijszaad
1ei,losgeklopt
Instructies
Doe de roggebloem, bloem en ¼ tl zout in een kom en meng door elkaar. Doe de honing, basterdsuiker en het water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Giet het mengsel in de kom bij de bloem en roer door. Verpak het plakkerige deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 dag rusten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg in stukken en doe samen met de honing, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het anijszaad in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Dit gaat erg zwaar, want het deeg is behoorlijk taai. Rol als alles goed gemengd is het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 mm. Steek of snijd er ovaalvormige koekjes uit met een lengte van 6-7 cm. Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bak de taaitaai 8-12 minuten. Vlak na het bakken zijn de koekjes nog wat knapperig aan de buitenkant, maar op den duur wordt ook die taai.
Na een paar dagen wordt taaitaai wat hard. Doe ze dan in een trommel of in een zakje, mét een boterham erbij. Het vocht uit het brood zorgt ervoor dat de taaitaai weer zachter wordt.
Voedingswaarde
calorieën: 65kcal
eiwit: 1g
koolhydraten: 15g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Rutger van den Broek. Fotografie: Saskia Lelieveld. Styling: Alex Styling. Bewerking: Dosia Brewer.