sperziebonen-venkelsalade met perzikmostarda

sperziebonen-venkelsalade met perzikmostarda
RECEPTEN MATT STONE, JO BARRETT | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal 4 |
bijgerecht |
|
italiaans |
glutenvrij, lactosevrij, vegan
Mostarda wordt vaak gegeten bij vlees, maar hier husselen we het zoetzure condiment door de venkelsalade en sperziebonen. Een heerlijke zoete zomerdressing met de pit van mosterd en mierikswortel.

Serveer deze abrikozen-amandeltaart als toetje.

Kooktijd45 minutes
Totale tijd45 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: schone (weck)potten

Ingrediënten

  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 2 tl bruin mosterdzaad*
  • 2 tl geel mosterdzaad*
  • 2 tl Engelse mosterd
  • 2 tl grove mosterd
  • 3 el verse mierikswortel, fijn geraspt (of kant-en-klaar uit een potje)
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 250 ml appelazijn
  • rasp en sap van 4 biocitroenen
  • 8 zeer rijpe of overrijpe perziken ontpit, in kleine stukjes gesneden

sperziebonen-venkelsalade

  • 600 g sperziebonen of haricots verts
  • 1 kleine venkelknol, in dunne plakjes geschaafd (op een mandoline)
  • 55 g ongepelde amandelen, geroosterd en gehakt
  • 1 bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt

Instructies

  • Bind de kruidnagels en steranijs samen in een buideltje van kaasdoek of gebruik een thee-ei. Spoel beide soorten mosterdzaad in een fijne zeef af onder de koude kraan. Doe het specerijenbuideltje met beide soorten mosterdzaad en de mosterd, mierikswortel, suiker, azijn, de citroenrasp en het -sap in een middelgrote steelpan en verwarm al roerend 3-4 min. op hoog vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat al roerend 15-20 min. inkoken tot een dikke siroop.
  • Voeg de kleingesneden perziken toe en kook onder af en toe roeren in 10-15 min. tot een dikke mostarda. Voeg zout en peper toe, en naar smaak nog een beetje azijn. Doe de mostarda in een luchtdicht afgesloten plastic bak en bewaar in de koelkast. Je kunt de mostarda zo tot 4 weken bewaren.
  • Maak vlak voor serveren de salade.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Blancheer hierin de sperziebonen in 1-2 min. beetgaar. Dompel de bonen direct onder in een kom met ijskoud water en laat uitlekken. Doe de sperziebonen en venkel in een grote kom en voeg naar smaak zout, peper en mostarda toe. Schep losjes om. Bestrooi met amandelen en peterselie.

Voedingswaarde

calorieën: 339kcal
eiwit: 9g
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
* Bruin mosterdzaad is scherper dan geel mosterdzaad. Het is te koop bij de Aziatische supermarkt.

RECEPTEN: MATT STONE, JO BARRETT | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!