speltrisotto met geroosterde pompoen & gerijpte geitenkaas

speltrisotto met geroosterde pompoen & gerijpte geitenkaas
Studio Philippi
vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
italiaans |
vegetarisch
Spelt werd voorheen veel geteeld in Limburg. Het raakte in de vergetelheid, maar nu wordt dit oergraan weer volop geteeld. Speltbloem wordt gebruikt voor brood en vlaai, maar de hele korrel is ook heerlijk in 'risotto', die ook wel farotto wordt genoemd in Italië.

Zin in een vroeg-herfstige secondi na deze risotto? Maak kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeen met kruiden-gembertopping

VARIATIE De pompoen kun je vervangen door zoete aardappel, bloemkool, courgette en later in het jaar pastinaak of aardpeer.

VEGAN TIP Vervang de geitenkaas door vegan feta.

Kooktijd25 minutes
oven20 minutes
Totale tijd45 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 5 el olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 15 g gedroogde paddenstoelen
  • 5 takjes tijm, blaadjes gerist
  • 300 g spelt
  • 150 ml droge witte wijn
  • 750 ml paddenstoel- of groentebouillon
  • 100 g oude Limburgse geitenkaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Halveer de pompoen in de lengte en schep met een lepel de draden en pitten eruit.
  • Snijd het pompoenvruchtvlees in 1 cm-blokjes. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met 3 el olijfolie.
  • Rooster de pompoen in de oven bruin en gaar in ± 20 min.
  • Snijd de sjalotten fijn en de paddenstoelen in stukjes.
  • Verhit in een pan met dikke bodem de resterende 2 el olijfolie. Fruit de sjalot met de paddenstoelen en de tijm ± 2 min.
  • Schep de spelt erdoor en bak tot de korrels met een dun laagje olie zijn bedekt. Schenk de wijn erbij.
  • Schenk in 3 porties de bouillon erbij. Laat de spelt elke portie zachtjes kokend opnemen voordat je de volgende portie toevoegt. Kook de spelt beetgaar in 15-20 min. Rasp intussen de kaas.
  • Neem de pan van het vuur. Voeg de geroosterde pompoen, een flinke handvol kaas en peper naar smaak toe. Schep de risotto op de borden en bestrooi met de rest van de kaas.

Voedingswaarde

calorieën: 574kcal
eiwit: 17g
vet: 24g
koolhydraten: 68g
auteur: delicious.
STUDIO PHILIPPI

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!