aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
|
Maak deze speltpasteitjes van tevoren en bewaar ze 2-3 maanden in de diepvries. Pasteitjes over? De volgende dag zijn ze koud heel lekker bij de lunch.
Ingrediënten
- 400 g speltbloem + extra
- 225 g koude roomboter in blokjes
- 2 grote eieren L, losgeklopt
- 1½ el azijn
- 1½ tl kerriepoeder
- 500 g winterprei* in dunne ringen
- 200 ml crème fraîche
- 150 g zalmfilet in blokjes
- ook nodig: muffinvorm
Instructies
- Kneed in de keukenmachine van de bloem, 200 g boter, 1 ei, de azijn, het kerriepoeder, een flinke snuf zout en 125-150 ml ijskoud water een samenhangend deeg. Kneed niet te lang. Je kunt het ook met de hand kneden. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie minstens 1 uur in de koelkast rusten.
- Smelt intussen in een koekenpan de laatste 25 g boter. Schep de prei erdoor en smoor afgedekt 10 min. Neem de pan van het vuur. Schep de crème fraîche en de zalmfilet erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 2-3 mm. Snijd er rond een schoteltje of kommetje 12 deegrondjes van 12 cm Ø uit. Bekleed er 12 ingevette muffinholtes mee. Schep het zalm-preimengsel in de deegbakjes.
- Kneed het restant deeg samen, rol weer uit tot 2-3 mm en snijd er nu 12 dekseltjes van 8 cm Ø uit. Leg de deegrondjes op de pasteitjes en druk de randen goed aan. Maak in het deegdeksel enkele insneden, zodat stoom kan ontsnappen en bestrijk ze dun met ei.
- Bak de pasteitjes in de oven in 30-35 min. goudbruin en gaar. Zet de pasteitjes op een schaal. Lekker met een frisse rauwkostsalade of gemengde salade.
Voedingswaarde
* Winterprei is veel beter bestand tegen kou dan zomerprei!
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!