aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
|
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy!
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
Ingrediënten
- 1 tot 1,5 kg spareribs
- 2 el honing vloeibaar
- 200 ml vleesbouillon tablet
- aardappelpuree en flinke hand rucola voor erbij
rabarberchutney (2 potjes)
- 1 tl venkelzaad
- 2 kruidnagels
- 2 el olijfolie
- 1 ui klein, fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 tomaat klein, ontveld, zaad verwijderd
- 1 tl rozemarijn vers, blaadjes fijngesneden
- 400 g rabarber in kleine stukjes
- 200 ml sherryazijn
- 1 citroen bio, sap en rasp
- 1 kaneelstokje gebroken
- 4 stuks steranijs
- 200 g basterdsuiker wit
- ook nodig: 2 goed schoongemaakte potten*
Instructies
- Kneus het venkelzaad en de kruidnagels zo fijn mogelijk in een vijzel.
- Verwarm in een grote steelpan de olie en bak hierin de ui en knoflook zachtjes glazig. Voeg de tomaat en rozemarijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de rabarber, azijn, het citroensap en -rasp toe en schep goed om. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 2 uur afgedekt zachtjes koken. Houd het wel in de gaten zodat het niet aanbrandt, zet er evt. een plaatje onder. Schep de chutney in de schoongemaakte potten, sluit af en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 135°C. Bestrooi de spareribs met zout en peper en bestrijk met de honing. Leg ze in een ovenschaal met de bolle kant van het vlees naar boven. Voeg de bouillon toe en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de spareribs minimaal 2 uur in de oven totdat het vlees lekker zacht is. Haal het aluminiumfolie eraf, zet de schaal terug in de oven en laat onder de grill nog een bruinkrokant korstje krijgen. Pas op dat het niet te hard gaat.
- Maak terwijl de spareribs garen de aardappelpuree zoals je gewend bent en doe er op het laatst de grof gehakte rucola door. Serveer het vlees met de chutney en de puree.
Voedingswaarde
Tip: Als je jampotjes met deksels steriliseert, kun je de chutney heel lang bewaren. Kook ze hiervoor met deksels in ruim water met wat soda (of beetje vaatwaspoeder) 10 min. uit. Spoel na met kokend water en laat op gestreken schone theedoek omgekeerd uitdampen. Vul ze daarna meteen, draai deksels dicht en laat op zijn kop afkoelen.
Tekst en recept: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!