spaghetti met vis-’nduja

spaghetti met vis-’nduja

Vis kun je perfect in zijn geheel eten, van vlees uit de kop tot restjes van de graat. En in dezelfde spirit: ook restjes melk en room tover je om in geweldige homemade ricotta. Zo ben je dubbel goed bezig: op zoek naar veel smaak én no waste. In delicious.augustus vind je viskroketjes tot meesterlijke paella. Hieronder een voorproefje. Voor alle recepten koop je het magazine hier!

Spaghetti met vis-’nduja

aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | weekend, zomer | internationaal, italiaans |

Er wordt nog te veel weggegooid van vis, omdat veel mensen filet willen eten. Maar juist van visrestjes maak je makkelijk VIS-’NDUJA!Begin 1 dag eerder met dit recept!

Kooktijd:55

koelen1

Kookgerei

  • vijzel
  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 225 ml visbouillon of water
  • 160 ml extra vergine olijfolie + 60 ml extra
  • 700 g spaghetti
  • 12 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 el fijngesneden peterselie
  • geraspte pecorino, om te serveren

vis-’nduja

  • ¾ tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl venkelzaad
  • el gerookte-paprikapoeder
  • 250 g vers visafval*, vraag je visboer
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 1 kleine teen knoflook, geperst
  • 1 tl Calabrese chilipasta, of chilivlokken
  • ½ tl fijne suiker
  • ½ tl nootmuskaat

pangrattato

  • 150 g oudbakken focaccia of ander brood, in stukjes
  • 80 g ongezouten boter
  • rasp van ½ biocitroen, daarna in partjes

Instructies

  1. Rooster voor de vis-’nduja de zwarte peperkorrels en het venkelzaad in een middelgrote koekenpan tot ze geuren. Doe over in de vijzel en maal tot poeder terwijl ze nog warm zijn. Doe over in een middelgrote kom met het gerookte-paprikapoeder en 1 tl zout.
  2. Doe het visafval in de keukenmachine en mix fijn. Voeg de vis, olie en knoflook toe aan de specerijen, samen met de chilipasta, fijne suiker en nootmuskaat. Roer goed en bewaar 24 uur in een luchtdichte box in de koelkast – dit is je vis-’nduja.
  3. Doe voor de pangrattato het brood in de keukenmachine en mix tot grove kruimels. Verhit de 80 g ongezouten boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur tot het schuimt.
  4. Voeg de broodkruimels toe en bak, af en toe roerend, 5-6 min. tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en de citroenrasp. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Doe de vis-’nduja, visbouillon of het water en 160 ml olijfolie in een ruime steelpan. Kook op middelhoog vuur, terwijl je constant klopt, tot het mengsel begint te sudderen en de saus samenkomt. Je kunt de saus grof laten of glad pureren met de staafmixer.
  6. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de 60 ml olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook 3-4 min. tot geurig en licht goudbruin. Voeg de spaghetti toe en hussel om. Voeg de peterselie en ‘nduja-saus toe en kook 2 min., af en toe husselend, tot alles goed is gemengd. Bestrooi met de pangrattato en pecorino en serveer met citroenpartjes.

Voedingswaarde

  • calorieën: 991 kcal
  • eiwit: 21 g
  • vet: 63 g
  • koolhydraten: 83 g

Gebruik voor het verse visafval een vork of de punt van een scherp mesje om het visvlees van de graten te schrapen. Je gooit de huid, koppen en graten weg. 

RECEPTEN, FOODSTYLING: JASON STAUDT, FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, STYLING EMMA KNOWLES

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: wat is ‘nduja? Alles over dit pittige, smeerbare worstje uit Calabrië (Italië)