Spaanse tortilla met mosselen en chorizo

Spaanse tortilla met mosselen en chorizo

aantal | bijgerecht, lunchgerecht | weekend | spaans |
Zachte aardappels, geurige knoflook, mosselen en pittige chorizo. Samen met flink wat eieren bak je daar een kruidige Spaanse tortilla van. En de beste wijn daarbij? Droge sherry. Neem de fine, de meest gedronken tapaswijn in Andalusië.
Kooktijd45 minutes
Oven20 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

  • 500 g aardappels nieuw, ongeschild
  • 6 el olijfolie
  • 3 sjalotten in dunne halve ringen
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 kg mosselen schoongemaakt
  • 100 ml witte wijn
  • 4-5 el peterselie fijngesneden, plat
  • 6 eieren
  • 1 tl paprikapoeder pimiento
  • 100 g chorizo in stukjes

Instructies

  • Kook de aardappels in 12-15 min. beetgaar, giet af en laat afkoelen.
  • Verhit intussen 2 el olie in een pan en bak de sjalot en knoflook zachtjes 5 min. Voeg de mosselen en wijn toe en dek de pan af. Kook de mosselen ± 3 min. tot alle schelpen open zijn (gooi schelpen die dicht blijven weg). Giet af boven een zeef en vang het kookvocht op. Verwijder de schelpen en houd de zeef even onder koud stromend water om evt. zanddeeltjes weg te spoelen. Schep de peterselie door het mossel-sjalot-knoflookmengsel. Schenk het kookvocht door een fijne zeef of schone theedoek en vang het op.
  • Pel de afgekoelde aardappels en snijd ze in dunne plakken. Klop in een grote kom de eieren los met ± 2 el gezeefd kookvocht en voeg zout, peper en het paprikapoeder toe. Voeg de aardappelschijfjes, mosselmengsel en chorizo toe en meng goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag ± 24 cm ∅ en voeg 4 el olijfolie toe. Verdeel de olie goed over de pan en de randen. Schenk het eiermengsel in de pan. Bak ± 10 min. op laag vuur. Zet de pan daarna ± 20 min. in de oven zodat de bovenkant ook goed gaar wordt. Neem tortilla uit de oven, maak de randen los en laat iets afkoelen. Laat de tortilla op een schaal glijden, snijd in punten en serveer.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept en bereiding: Gees van Asperen. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!