lactosevrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend, winter |
internationaal |
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
Ingrediënten
- 4 el zonnebloem- of sojaolie
- 4 kippenbouten
- 4 el bloem
- 4 tl gerookte-paprikapoeder
- 250 g gerookt spek, in reepjes gesneden
- 200 g kippenmaagjes
- 400 g kippenhartjes
- 6 stengels bleekselderij, grof gesneden
- 2 winterwortels, grof gesneden
- 1 rode peper, zonder zaadjes en in ringen gesneden
- 4 laurierblaadjes
- 4 gerookte knoflooktenen*, grof gesneden
- 250 g fijne champignons
- 4 takjes tijm
- 60 ml cognac
- 700 ml kippenbouillon
- 1 fles rode wijn
- 250 g zilveruitjes, uit pot, uitgelekt
ook nodig
- kampvuur of open BBQ, dutch oven
Instructies
- Hang de dutch oven boven een kampvuur of zet hem op de BBQ. Verhit de olie in de pan tot hij begint te koken. Bestuif de kippenbouten met de bloem en het gerookte paprikapoeder en bak ze kort aan tot het vel goudbruin is. Doe de spekreepjes erbij en bak ze mee tot ze bruin zijn. Voeg de kippenmaagjes en -hartjes, bleekselderij, winterwortel, rode peper, laurierblaadjes, knoflook, champignons en tijm toe en roer goed door. Laat het geheel al roerend warm worden in ± 10 min.; blus dan af met de cognac, kippenbouillon en rode wijn.
- Voeg tot slot de zilveruitjes toe en laat het geheel nog 45 min. zonder deksel stoven boven het vuur. Maak het gerecht af met zout en zwarte peper en serveer met rustiek brood of aardappelpuree.
Voedingswaarde
calorieën: 752kcal
eiwit: 43g
vet: 54g
koolhydraten: 14g
* Gerookte knoflook koop je online, bij delicatessenwinkels of op de markt.
Uit: Smokey Goodness Winter BBQ van Jord Althuizen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!