Deze sint-jakobschelpen met tamari, citroengras en chili zijn hét perfecte voorgerecht voor een feestelijke avond. De schelpen worden ook wel ‘coquilles’ genoemd. Ze zijn sjiek, snel bereid en zitten bomvol frisse, ziltige en pittige smaken. Een prachtige binnenkomer die er indrukwekkend uitziet, maar verrassend simpel te maken is.
Benieuwd naar meer feestelijke voorgerechten? Bekijk ze in ons kerstnummer!
sint-jakobschelpen met tamari, citroengras en chili
aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, kerst | | lactosevrij
Sint-jakobsschelpen zijn het ideale luxe hapje voor een speciale gelegenheid. De frisse dressing van tamari en citrus tilt dit gerecht naar restaurantniveau. Serveer ze in de schelp voor een extra feestelijke presentatie.
Ingrediënten
- 60 ml tamari*
- 1½ el citroensap
- ½ tl chili-olie
- 1 tl fijngehakt citroengras, alleen het witte deel
- 1 teen knoflook geperst
- 1½ el bruine suiker
- 4 kaffir limoenblaadjes, gescheurd
- 2 el zonnebloemolie
- 16 sint-jakobsschelpen zonder kuit, schelpen evt. bewaard om uit te serveren
- 1 lange chilipeper zonder zaadjes, heel fijn gesneden
Instructies
- Meng de tamari, het citroensap, de chili-olie, het citroengras, de knoflook, suiker en de helft van het fijngesneden limoenblad in een kleine kom. Roer tot de suiker is opgelost. Bewaar.
- Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Dep de sint-jakobsschelpen droog met een schone theedoek. Bak ze, als de pan goed heet is, ½ min. aan elke kant tot lichtgoudbruin.
- Haal uit de pan en leg op een schaal. Bestrooi met zout. Of leg ze op een schaal in de bewaarde schelpen. Bestrooi met twee derde van de fijngesneden chilipeper en bedruppel met de dressing. Bestrooi met de rest van de chilipeper en het limoenblad.
Voedingswaarde
- calorieën: 118 kcal
- eiwit: 9 g
- vet: 5 g
- koolhydraten: 7 g
*Tamari koop je bij de Aziatische supermarkt en biowinkel.
RECEPTEN JOSH NILAND, LUKE NGUYEN FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH, MARK ROPER STYLING EMMA KNOWLES, DAVID MORGAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!