sinaasappelcake met marmeladetopping

sinaasappelcake met marmeladetopping
RECEPTEN: JO BARRETT | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.
glutenvrij
aantal 8 | taart | | | glutenvrij
Van sappige sinaasappel tot frisse citroen, subtiele limoen en tikje bittere grapefruit: de unieke aromatische mix van zoet & zuur van citrus lijkt gemaakt voor frisse fruittoetjes en taart.
Kooktijd2 hours
oven1 hour 10 minutes
Totale tijd3 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van 20 cm Ø, ingevet, bekleed met bakpapier

Ingrediënten

  • 2 grote biosinaasappels (of 3 kleine)
  • 6 eieren
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 300 g amandelmeel
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • geklopte room, voor erbij

marmeladetopping

  • 6 biosinaasappels
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 15 g honing

Instructies

  • Doe de 2 sinaasappels in een middelgrote pan en overgiet ze met water. Leg een vel bakpapier op de sinaas- appels en leg hierop een schoteltje om ze onder water te houden. Breng aan de kook op matig tot hoog vuur. Kook ze afgedekt in ± 1 uur helemaal zacht en gaar. Giet ze af. Laat ze 5 min. afkoelen. Snijd ze in stukken, haal de pitten eruit. Pureer ze glad. Je hebt in totaal 300 g sinaasappelpuree nodig.
  • Schil de 6 sinaasappels voor de topping dun af, er mag geen wit aan de schillen meer zitten. Snijd de sinaasappelschillen fijn en doe in een steelpan met koud water. Verwarm tot het kookpunt op matig vuur, giet af en spoel ze af onder de koude kraan. Herhaal dit tweemaal.
  • Snijd van de geschilde sinaasappels ook het witte deel van de sinaasappel af. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Knijp zoveel mogelijk sap uit de vliesjes. Doe de sinaasappelpartjes en het sinaasappelsap met de gekookte sinaasappelschil, de 200 g suiker en de honing in een middelgrote pan en verwarm ze al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en kook ± 30 min. tot een stevige, iets grove marmelade. Schep als test een tl marmelade op een ijskoud schoteltje; als hij direct stolt is hij klaar. Neem de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Klop intussen in een kom de eieren met de 300 g sinaasappelpuree en suiker glad. Meng in een andere kom het amandelmeel met het bakpoeder en de baksoda. Schep het sinaasappeleimengsel erdoor.
  • Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in ± 1 uur en 10 min. of tot een in het midden ingestoken houten satéprikker er droog of met wat kruimels eraan uitkomt. Laat de cake 10 min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat verder afkoelen. Schep vlak voor serveren wat marmeladetopping en geklopte room erover.

Voedingswaarde

calorieën: 581kcal
eiwit: 15g
vet: 25g
koolhydraten: 71g
auteur: delicious.
RECEPTEN: JO BARRETT | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Op zoek naar glutenvrije taarten? Bekijk deze lijst