Schelvis in zoutkorst en gestoofde boerenkool met bonen

schelvis in zoutkorst - minder zout eten

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | nederlands |
Het verbaast Mister Kitchen dat wij zo weinig waardering hebben voor vis uit eigen zee. Terwijl er zoveel lekkers voor onze kust rondzwemt! Spartelverse, betaalbare én duurzame prachtvis die met een goed recept zo vanaf de kotter op tafel staat. Daarom maakt hij heerlijke schelvis in zoutkorst met pittige paprikamayo.
kooktijd25 minutes
Oven35 minutes
totale tijd1 hour

ingrediënten

  • 700 -1000 g schelvis* ingewanden en evt. kop verwijderd
  • ½ biocitroen in plakjes
  • 1 flinke tak rozemarijn
  • 1-1½ kg grof zeezout* genoeg om de vis te bedekken
  • 30-50 g eiwit van 1-2 eiwitten, losgeklopt

paprikamayo

  • 1 rode paprika
  • 100 ml mayonaise
  • snuf cayennepeper

boerenkool met bonen

  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • ½ rode peper zaadlijsten en zaad verwijderd, fijngesneden
  • 2 ansjovisfilets fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • 300 g boerenkool gesneden
  • 200 ml witte droge wijn
  • 400 g witte bonen uit blik, schoongespoeld, uitgelekt

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
    Bestrooi de buik van de schelvis met grof gemalen zwarte peper en vul deze met de citroen en rozemarijn.
  • Meng het zeezout met het eiwit en vorm een laagje van 1 cm op een bakplaat of in een grote ovenschaal waar de vis in past, bedekt met bakpapier. Leg de vis op het zoutlaagje en bedek helemaal met de rest van het zout. Druk stevig maar voorzichtig aan zodat alles goed is afgedekt. Bak de vis 30 min. in het midden van de oven. Leg de paprika voor de paprikamayonaise erbij, zodat die ook mooi bruin en gaar wordt.
  • Bak voor de boerenkool intussen de ui, knoflook, rode peper en ansjovis in de olijfolie in een pan met dikke bodem totdat de ui glazig is. Voeg boerenkool en witte wijn toe en laat 10 min. stoven. Roer de bonen erdoor en verwarm nog 5 min. zachtjes. Roer af en toe om. Breng evt. verder op smaak met zout en peper.
  • Haal de paprika uit de oven, leg 5-8 min. in een afgesloten plastic zakje, zo laat het vel makkelijker los. Verwijder het vel en de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees fijn. Meng dit met de mayonaise en cayennepeper.
  • Haal de vis uit de oven. Sla met de bolle kant van een soeplepel de zoutkorst los, verwijder het zout goed en trek het vel eraf, dat gaat nu heel makkelijk. Haal de filets van de graat en serveer met de boerenkool met bonen en de paprikamayo.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Kun je geen grote schelvis krijgen, neem dan 2 kleinere vissen. Als je een hele vis serveert, is het leuk om de kop eraan te laten zitten.
Bekijk de video: Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

schelvis in zoutkorst - minder zout eten