Met whisky geef je winterdesserts die intense moutige smaak en lekkere kick. Combineer je dat met Japanse yuzu en Franse cake, dan krijg je een rijk baksel waar je gegarandeerd van blijft snoepen.
Wat yuzu is? Lees er hier meer over: alles over yuzu: de bijzondere Japanse citrusvrucht
Wil je nog meer whisky toetjes? Die vind je in ons nieuwste nummer. Bestel ‘m snel hier.
Wat is een savarin?
Savarin is een heerlijke, luchtige cake van Franse oorsprong, vernoemd naar de beroemde chef Brillat-Savarin.
Het is een ringvormige cake, meestal gemaakt van gistdeeg, die na het bakken wordt gedrenkt in een suikersiroop en vaak op smaak wordt gebracht met likeur of citrussap. Daardoor absorbeert de cake al deze intense smaken, waardoor hij vochtig en rijk wordt.
Savarin met whisky en yuzu
aantal 12 |
gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, weekend |
japans |
Vederlichte cake gezoet met siroop van Japanse whisky en yuzusap.
Kookgerei
- evt. standmixer met platte menghaak
- savarinvorm van 22 cm Ø, ingevet
Ingrediënten
- 140 ml melk, lauwwarm
- 7 g gedroogde gist, 1 zakje
- 300 g bloem
- 75 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren, op kamertemperatuur, losgeroerd
- 100 g gesmolten boter
- rasp van 1 biolimoen en 1 (bio)citroen (het sap is voor de siroop)
- 300 ml slagroom
- 200 ml crème fraîche
whisky-yuzusiroop en citroenschijfjes
- 520 g fijne kristalsuiker
- 1 kleine biocitroen, in flinterdunne schijfjes
- 280 ml evt. Japanse whisky (of meer, naar smaak)
- sap van 1 biolimoen en 1 (bio)citroen (de rasp gebruik je voor de cake)
- 80 ml yuzusap*
Instructies
- Meng de melk met de gist in een kom en laat op een warme plek ± 5 min. staan tot het gaat schuimen. Doe de bloem met de suiker en ¾ tl zout in een kom en kneed met de mixer met deeghaken of een standmixer met platte menghaak op matige snelheid. Mix de eieren en het gistmengsel erdoor tot een glad mengsel. Mix op lage snelheid de gesmolten boter erdoor. Mix de citrusrasp erdoor en kneed ± 5 min. op hoge snelheid tot een glad en elastisch beslag dat dun en plakkerig aanvoelt.
- Spreid het deeg gelijkmatig uit in de bakvorm en laat het afgedekt op een warme plek in 1 tot 1 uur en 30 min. rijzen tot het dubbele volume.
- Verwarm intussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Strooi voor de whisky-yuzusiroop 75 g van de suiker op een bord. Wentel de citroenschijfjes erdoor en leg ze naast elkaar in een ovenbestendige koekenpan (de rest van de suiker op het bord heb je niet meer nodig). Laat ze 6-7 min. karamelliseren in de oven en keer ze halverwege. Leg de citroenschijfjes met een tang op een bord.
- Zet de hittebestendige koekenpan op matig tot hoog vuur, voeg 3 el whisky toe en schraap de aanzetsels van de bodem van de pan los. Voeg het citrussap, de resterende 445 g suiker en 300 ml water toe en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en kook in ± 7 min. tot een lichte siroop. Neem van het vuur en voeg het yuzusap en de rest van de whisky toe.
- Verwarm de oven voor op 180℃. Bak de cake 35-40 min. tot goudbruin en een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat een paar min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat verder afkoelen. Houd de bakvorm bij de hand.
- Leg de afgekoelde savarin weer in de bakvorm, schenk er geleidelijk driekwart van de siroop over en laat dit ± 30 min. intrekken. Laat de rest van de siroop in een kleine steelpan ± 5 min. op hoog vuur inkoken. Klop de slagroom en crème fraîche in een kom tot zachte pieken.
- Stort de savarin voorzichtig op een schaal. Garneer met geklopte room en citroenschijfjes en geef de ingekookte siroop erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 566kcal
eiwit: 6g
vet: 22g
koolhydraten: 70g
* Yuzusap is sap van de geurige Japanse yuzu-citrus. Het sap koop je bij de Aziatische supermarkt.
RECEPT, STYLING, FOODSTYLING: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!