salmorejo met serranoham

salmorejo met serranoham
aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | spaans |
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Kooktijd20 minutes
Wachten2 hours
Totale tijd2 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 1,2 kilo trostomaten rijp
  • 2 brood dik gesneden, stevig
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 2-3 el rodewijnazijn
  • 6 el olijfolie extra vergine + extra 2 eieren
  • 75 g serranoham
  • 2 el peterselie ingesneden

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook. Kruis intussen de tomaten bij de steelaanzet in en scheur het broodkruim in stukken en week het in een schaaltje koud water. Dompel de tomaten, een voor een, geprikt aan een vork, 15-20 tellen in het kokende water. Laat afkoelen in koud water en trek de vellen er af. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.
  • Pureer de tomaten met de kno ook en het brood in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng de soep op smaak met de azijn, olijfolie en zout en peper. Zet de soep zeker 2 uur in de koelkast, liever nog een hele dag of nacht.
  • Kook de eieren in 8 minuten net hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel ze en hak grof. Verhit de olie in een koekenpan. Scheur de ham boven de pan in repen en bak in 2-3 min. krokant.
  • Verdun de soep eventueel met wat extra olijfolie en/of water en proef of er nog extra zout of peper bij moet. Schenk de salmorejo in 4 glazen of kommen en garneer met de eieren, de ham, de peterselie en een extra straaltje olijfolie.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Fotografie: Serge Philippi. Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Of maak pittige gazpacho met krab.