vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht, lunchgerecht, voorgerecht |
feestelijk, lente, voorjaar, weekend, zomer |
|
vegetarisch
bijgerecht, lunchgerecht, voorgerecht |
feestelijk, lente, voorjaar, weekend, zomer |
|
vegetarisch
‘Zwartoogbonen worden veel gebruikt in de Cypriotische keuken, maar lijken hier minder populair. Ze zijn ontzettend romig en nootachtig, dus zeker de moeite waard om naar te zoeken. Je kunt ze gedroogd kopen bij de toko of Turkse winkel, of in blik bij veel biologische winkels.
Ik gebruik in deze salade het liefst zwartoogbonen uit blik. Die zijn niet alleen heel goed van kwaliteit, maar ook heel gemakkelijk in gebruik. De bonen van ‘La Bio Idea’ vind ik het lekkerst. Het liefst eet ik dit gerecht met vis uit blik, sardines bijvoorbeeld, en knapperig brood. Als je iets over hebt kun je deze salade heel goed een paar dagen bewaren in de koelkast. ‘ Aldus Ajda Mehmet, auteur van Salad Days – winnaar van de delicious. publieksprijs 2021.
Ik gebruik in deze salade het liefst zwartoogbonen uit blik. Die zijn niet alleen heel goed van kwaliteit, maar ook heel gemakkelijk in gebruik. De bonen van ‘La Bio Idea’ vind ik het lekkerst. Het liefst eet ik dit gerecht met vis uit blik, sardines bijvoorbeeld, en knapperig brood. Als je iets over hebt kun je deze salade heel goed een paar dagen bewaren in de koelkast. ‘ Aldus Ajda Mehmet, auteur van Salad Days – winnaar van de delicious. publieksprijs 2021.
Ingrediënten
- 500 g snijbiet ‘bright lights’, gewassen
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 25 g boter
- 1 teen knoflook in dunne plakjes snuf chilivlokken
- 2 blikken zwartoogbonen
- à 400 gram, uitgelekt zeezoutvlokken en versgemalen
- zwarte peper
- sap van 1 biologische citroen 3 el granaatappelmelasse
- 1 el sumak
Instructies
-
Begin met de snijbiet. Die heeft wat liefdevolle aandacht nodig omdat het, net als bleekselderij, een beetje draderig kan zijn. Voor het beste resultaat snijd je de onderkant van de stelen en trek je de draden er in de richting van de bladen vanaf.
-
Snijd de stelen en het blad van de snijbiet grof, maar houd de stelen en het blad apart van elkaar omdat ze een andere gaartijd hebben.
-
Verwarm de olie en boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zorg dat de pan niet te heet wordt, want dan verbrandt de knoflook.
-
Voeg zodra de boter begint te schuimen de knoflook, chilivlokken en snijbiet- stelen toe en bak ca. 5 minuten terwijl je de pan regelmatig heen en weer schudt. Bak zodra de stelen zacht worden het blad een paar minuten mee, tot het slinkt. Giet de bonen in de pan en breng op smaak met zout, peper en de helft van het citroensap. Blijf de pan regelmatig schudden terwijl je de bonen een paar minuten laat meewarmen en alles een laagje knoflook- citroenolie krijgt.
-
Schep de warme salade op een schaal. Proef en breng zonodig verder op smaak met zout en de rest van het citroensap (daar kun je nooit genoeg van gebruiken wat mij betreft), en een flinke scheut olijfolie. Maak de salade af met de granaatappelmelasse en de sumak.
Voedingswaarde
Dit recept is afkomstig uit Salad Days van Ajda Mehmet, de grote winnaar tijdens de delicious. publieksprijs 2021.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!