vegetarisch
aantal 6 |
bijgerecht |
|
aziatisch |
Deze kruidige, gele rijst is een bijgerecht uit Sri Lanka, perfect bij veel Aziatische curry’s. Bijvoorbeeld bij vega eiercurry met kurkuma of een andere (vega) curry.
Ingrediënten
- 1 tl saffraandraadjes
- 140 g ghee (geklaarde boter, zie online woordenlijst)
- 1 ui, fijngesneden
- 8 kardemompeulen, gekneusd
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 2 steranijs
- 500 g basmatirijst, afgespoeld en uitgelekt
- 2 stukken vers pandanblad* van 10 cm lang in een knoop
- 625 ml kokosmelk
- 4 takjes vers kerrieblad* of 2 el gedroogd kerrieblad
kruidige cashew-uitjes
- 60 g ghee
- 4 sjalotjes, in dunne ringen
- 1 el bruin mosterdzaad
- 75 g cashewnoten
Instructies
- Week de saffraan in 125 ml heet water.
- Verhit in een steelpan met dikke bodem 60 g van de ghee op matig vuur. Bak hierin de ui met de kardemom, het kaneelstokje, de kruidnagels en steranijs 4-5 min. onder af en toe omscheppen, zonder te laten kleuren. Voeg de rijst toe en schep ± 2 min. om. Draai het vuur hoog en voeg het saffraanwater, de pandan, kokosmelk en 500 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur op zijn allerlaagst en kook de rijst afgedekt in ± 15 min. gaar. Neem van het vuur en laat afgedekt 5 min. rusten. Verwijder de kardemom, het kaneelstokje, de kruidnagels en steranijs.
- Verhit intussen voor de cashew-uitjes 60 g ghee in een koekenpan op matig vuur. Voeg de sjalot-ringen en het mosterdzaad toe en bak ze 5-6 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de cashewnoten toe en bak al omscheppend nog 5-6 min. tot de uitjes knapperig zijn en de noten goudbruine plekjes krijgen. Schep in een kom.
- Verhit de rest van de ghee in een koekenpan op hoog vuur, bak de kerrietakjes (pas op: spatgevaar!) in twee gedeelten ± 30 sec. tot ze doorschijnend worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Schep de rijst luchtig om met een vork en schep in een schaal. Verdeel de cashew-uitjes erover en garneer met de kerrietakjes.
Voedingswaarde
calorieën: 725kcal
eiwit: 8g
vet: 50g
koolhydraten: 60g
* Pandanbladeren zijn de geurige, lange bladeren van de pandanpalm. Ze worden in de Aziatische keuken vaak gebruikt om rijst te aromatiseren of als omhulsel voor hapjes, die gestoomd of geroosterd worden. Een aantal bladeren wordt in een knoop gelegd, waardoor ze kneuzen en meer smaak en geur afgeven aan de rijst. Te koop bij winkels met Aziatische producten. Vers kerrieblad koop je ook bij winkels met Aziatische producten, soms uit de diepvries. Je kunt ook gedroogd kerrieblad nemen, maar vers is lekkerder.
Recept: O Tama Carey. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!